Kupovina

Ritam Applea: Svata tri tjedna jedna tvrtka

Najveća je Appleova akvizicija u proteklih 10 godina bila kupnja Beats Electronicsa, proizvođača slušalica kojeg je osnovao reper i producent dr. Dre. Tehnološki div platio je za kompaniju tri milijarde dolara.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 02. 2021. u 07:22 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je u posljednjih šest godina kupio oko 100 tvrtki, to je jedna tvrtka svaka tri do četiri tjedna, objavio je izvršni direktor Tim Cook.

Apple je nedavno izvijestio da je u prvom tromjesečju fiskalne 2021. godine ostvario prihode od 111,4 milijarde dolara, najveći iznos u tromjesečnom razdoblju u povijesti tvrtke, navodi BBC.

Tvrtka je, dakle, iznimno profitabilna, a njezina tržišna kapitalizacija premašuje 2.000 milijardi dolara, što znači da ima dovoljno novca za kupnju drugih.

Cook je podatak o akvizicijama otkrio na skupštini dioničara, istaknuvši da njima dobivaju tehnologiju i ljude koji su je razvili.

Najveća je Appleova akvizicija u proteklih 10 godina bila kupnja Beats Electronicsa, proizvođača slušalica kojeg je osnovao reper i producent dr. Dre. Tehnološki div platio je za kompaniju tri milijarde dolara.

U 2018. godini izdvaja se kupnja softverske kompanije za prepoznavanje glazbe Shazam, za 400 milijuna dolara.

Najčešće kupuju manje tehnološke tvrtke, čije inovacije potom ugrađuju u vlastite proizvode. Primjer je PrimeSense, izraelska tvrtka za 3D senzore, čija je tehnologija ugrađena u Appleov FaceID.

Inzistiraju i na raznovrsnosti, pa su tako prošle godine kupili nekoliko kompanija specijaliziranih za umjetnu inteligenciju, kompaniju za organizaciju virtualnih evenata, inovativnu tvrtku za obradu plaćanja i kompaniju specijaliziranu za podcaste.

Prema vrijednosti, njihove su akvizicije zapravo daleko skromnije i onih mnogih njegovih tehnoloških konkurenata.

Microsofta je LinkedIn stajao 26 milijardi dolara, Amazon je za Whole Foods platio 13,7 milijardi dolara, a Facebook 19 milijardi dolara za WhatsApp.

Svaka od tih akvizicija 'teža' je od deset najvećih Appleovih kupnji zajedno, ističe BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close