Estonija

Revolucionirano: Korišten robot tijekom kirurškog zahvata

U Europi postoji samo pet ovakvih robota. Potpuno će i trajno transformirati način na koji se izvode operacije kralježnice.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 11. 2019. u 18:53 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U bolnici u Tallinnu, glavnom gradu Estonije, prvi put je korišten robot tijekom kirurškog zahvata, javlja Anadolu Agency.

Naime, robot je pomagao timu kirurga u Centralnoj bolnici Tallinn tijekom operacije koja je obavljena u predjelu kralježnice.

Kirurzi su poslije operacije u izjavi za medije kazali da im je robot pomagao u postavljanju implantata i prilikom navigacije kralježnice

Ovaj robot je inače prvi ove vrste koji je korišten u zemljama sjeverne Europe.

"Prvu operaciju s robotom smo izveli istog dana kao i Indija", kazao je dr Taavi Toomela, glavni kirurg u bolnici u Tallinnu, dodajući da je ovo revolucionaran korak za njegovu zemlju.

"Ne postoji sličan robot u zemljama sjeverne Europe ili u Rusiji. Zapravo, u Europi postoji samo pet ovakvih robota. Potpuno će i trajno transformirati način na koji se izvode operacije kralježnice", rekao je Toomela.

Robot, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zvanično predstavljen krajem prošle godine, nazvan je Excelsius GPS.

"Poboljšanje implantata tijekom operacije kralježnice mali je korak, ali činjenica da se operacije mogu obaviti tako brzo, učinkovito i s tako malo rizika, ogroman je korak naprijed", kazao je Toomela.

Istaknuo je da se sve uobičajene operacije na leđima mogu uraditi uz pomoć robota, a to za pacijenta, kako je kazao, znači kraće vrijeme operacije, ali i brži oporavak.

"To također uključuje i mnogo manje trauma za pacijenta. Robot radi minimalno invazivne operacije mnogo sigurnije i efikasnije", rekao je Toomela.

Kopirati
Drag cursor here to close