Padaju rekordi

Redovi za iPhone X i odlični poslovni rezultati za Apple

Na dan kada je iPhone X pušten u slobodnu prodaju stigli su i rekordni poslovni rezultati Applea, kao i dobre vijesti s burze
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 11. 2017. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnji dan u tehnološkom svijetu obilježit će lansiranje dugo očekivanog "revolucionarnog", najskupljeg i najnaprednijeg Appleovog telefona – iPhonea X. Od Šangaja, Tokija, Sidneyja pa sve do Londona i drugih većih gradova mnogi su kupci dočekali jutro čekajući u redu ispred Appleovih dućana kako bi s osmjehom na licu dali tisuću i više dolara za novi iPhone. Redovi su nešto kasnije primijećeni i ispred američkih Apple Storeova gdje prodaja započinje nešto kasnije nego na istoku.

Istodobno s puštanjem iPhonea X u prodaju stigli su i najnoviji tromjesečni poslovni rezultati Applea. U njima, pak, vidimo samo pozitivne trendove. Ukupna je prodaja porasla za čak 12% i iznosi 52,6 milijardi dolara – i to u samo tri mjeseca od srpnja do rujna – dok se pravi "boom" prodaje tek očekuje s posljednjim kvartalom u kojem se lansiranje novog iPhonea poklapa s blagdanskom sezonom, piše Bug.hr.

U protekla tri mjeseca prodano je 46,4 milijuna iPhonea, a i sve druge linije proizvoda (Mac, iPad i Apple Watch) bilježe dvoznamenkasti rast prodaje. Čak 34% porasta zabilježeno je u sektoru usluga, koji čine App Store, Apple Pay i iTunes. Ukupno gledano, Apple je unatoč porastu operativnih troškova u posljednja tri mjeseca zabilježio dobit od 10,7 milijardi dolara, što je povećanje od čak 18% u odnosu na isto razdoblje lani.

Ovako pozitivno financijsko izvješće s još boljim najavama za budućnost snažno je poguralo i dionicu Applea, koja od jutros bilježi nove rekorde. Trenutačno se njezina vrijednost povećala za oko 5% i kreće se na razini od oko 173 dolara – što je najviša razina u povijesti. Appleova tržišna valuacija tako se velikim koracima bliži bilijunu dolara, iznosu koji još u povijesti nije dostigla niti jedna kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close