Ako se pitate

Razlog zašto su video igre toliko skupe

Call of Duty već je prešao 300 milijuna dolara, a radi se samo o troškovima razvoja. Sljedeći nastavak serijala Grand Theft Auto već u startu ima odobren početni budžet od 250 milijuna dolara i više. Uzmemo li u obzir troškove marketinga, ta brojka v
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 05. 2023. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu su britanska regulatorna tijela blokirala spajanje Microsofta i Activision Blizzarda zbog implikacija vezanih za cloud gaming. Osim što će odluka bitno utjecati na budućnost obje kompanije, dokumenti su otkrili i neke detalje vezane za rastuće troškove velikih AAA naslova.

Naime, neki od velikih izdavača na tržištu tvrde da troškovi izrade njihovih igara ponekad prelaze iznos od milijardu dolara, prenosi Index.hr.

Prema dokumentima, AAA naslovi koji su dobili zeleno svjetlo kako bi se pojavili tijekom 2024. i 2025. uglavnom dobivaju budžete od 200 milijuna i više. Call of Duty već je prešao 300 milijuna dolara, a radi se samo o troškovima razvoja. Sljedeći nastavak serijala Grand Theft Auto već u startu ima odobren početni budžet od 250 milijuna dolara i više. Uzmemo li u obzir troškove marketinga, ta brojka vrlo lako može prijeći prag od milijarde dolara. 

Štoviše, jedan veliki studio za novu igru popularne franšize tvrdi da je razvoj njihova naslova koštao 660 milijuna dolara, a troškovi marketinga povećali su konačni iznos za još 550 milijuna dolara. Štoviše, troškovi marketinga nerijetko su veći od troškova izrade igara. 

Problemi za one koji razvijaju naslove za franšizu Call of Duty

To je ogroman skok u odnosu na situaciju prije pet godina kada je većina AAA naslova imala budžete između 50 i 150 milijuna dolara. Osim toga, dokumenti su pokazali i probleme s kojima se suočavaju studiji koji razvijaju naslove za franšizu Call of Duty. 

"Moramo napraviti toliko sadržaja za Call of Duty da se više ne možemo osloniti na samo jedan studio. Sada nam je potreban jedan i pol studio za svaki godišnji CoD naslov. Takav pritisak tjera nas da angažiramo sve više vanjskih suradnika. Ne smatramo da će se to uskoro promijeniti nabolje", tvrde iz Activisiona. 

Uz sve to, osvanuli su i neki podaci vezani za izjave Microsofta koje, budimo realni, od starta nisu zvučale uvjerljivo. Naime, njihova tvrdnja da će se igre Call of Duty ubuduće objavljivati i na Nintendo Switchu pokazale su se netočnima jer u izvještaju stoji da Nintendova platforma jednostavno nije "tehnički sposobna" vrtjeti CoD naslove unatoč tome što Microsoft tvrdi, a pojavili su se i podaci da bi Game pass mogao poskupjeti nakon spajanja dviju kompanija.  

Kopirati
Drag cursor here to close