Nema opasnosti

Proton mail: Sigurni i šifrirani e-mailovi

U zadnje se vrijeme sve više govori o potrebi za višom razinom privatnosti i anonimnosti na Internetu, pa samim time ima i sve više servisa koji to u određenoj mjeri i omogućuju.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 11. 2020. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Servisi koji naglasak ponajprije stavljaju na privatnost i sigurnost podatka u zadnje su vrijeme sve popularniji, a ProtonMail je sada već proslavljeni i prilično popularan servis koji implementira rješenja otvorenog koda te pruža uslugu e-pošte s podrškom za enkripciju i to, u osnovnoj inačici, sasvim besplatno.

Oslanja se na end-to-end šifriranje čime se postiže visoka razina privatnosti pri razmjeni poruka, a kako se usvaja filozofija nultog pristupa, čak ni vlasnici servisa ne mogu ni na koji način pročitati razmijenjene poruke.

Posebno je zgodno i to što za otvaranje računa nisu potrebni nikakvi osobni podaci, čime se štiti anonimnost, a još je jedan zgodan detalj činjenica da su poslužitelji smješteni u Švicarskoj što sve skupa jamči prilično visoku razinu sigurnosti, prenosi Bug.

Osim toga, ProtonMail ne zadržava logove te ni na koji način ne prati korisnike ili prikuplja podatke kojima bi se mogla narušiti anonimnost.

Samu uslugu je iznimno jednostavno koristiti te se proces šifriranja automatski odvija bez posebne potrebe za uplitanjem korisnika. Ako se poruka šalje izvan ProtonMailovog ekosustava, primatelj će poruke čitati kroz web preglednik unoseći lozinku potrebnu za dešifriranje koja se postavila prilikom slanja, a na istom će mjestu i odgovarati na poruke.

Aplikacija, osim što omogućava korištenje otvorenog računa e-pošte, omogućava i druge stvarčice kao što je određivanje tajmera za samouništenje poruka, push notifikacije i drugo. Usluga je besplatna, a dobiva se 500 MB prostora za skladištenje poruka. Za više prostora kao i za dodatne mogućnosti, potrebno je plaćati neki od dostupnih pretplatnih paketa.

Kopirati
Drag cursor here to close