Za pohranu

PlayStation 5 bi mogao imati podatkovni SSD modul

Nekada su igre dolazile na modulima, a čini se kako će uskoro sličan princip iskoristiti i Sony za pohranu igara i ostalog sadržaja na PlayStationu 5
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 11. 2019. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije desetljeće, dva, ovisno o igraćoj konzoli igre su se isporučivale i na ROM modulima. Zahvaljujući tome korisnici su nakon kupnje igre istu jednostavno umetnuli u igraću konzolu i mogli odmah krenuti sa zabavom.

Kako u novije vrijeme igraći naslovi zauzimaju nerijetko i po 50 GB po instalaciji, a ponekad i više, pojavila se potreba za jednostavnom nadogradnjom podatkovnog prostora na igraćim konzolama.

Do sada se ovaj problem rješavao ugradnjom većeg diska ili SSD-a, ili spajanjem eksternog putem USB porta.

No, oba rješenja su nezgrapna, a potonje zbog dodatnih kablova oko konzole nije previše ni oku ugodno, javlja Bug.

Stoga se pojavila glasina kako je Sony za PlayStation 5 odlučio ponovno uvesti podatkovne module u upotrebu. Novi moduli bi naravno bili moderniji i koristili bi SSD za pohranu podataka.

Prema renderima koje je na temelju patentnih skica izradila internetska stranica LetsGoDigital, kupcima će na raspolaganju biti moduli različitog kapaciteta – 1 TB, 2 TB i 3 TB.

U opisu patenta stoji kako se radi o memorijskom modulu koji služi kao medij za pohranu podataka vezano uz igre, slike, animacije, zvukove i aplikacije. Nadalje, vidljivo je kako će se modul s konzolom spajati preko 12 pinova.

Patent je prijavljen patentnom uredu u Brazilu i Japanu, 28. prosinca 2018. godine, a odobren je 5. kolovoza 2019. godine. Zahvaljujući ovakvom načinu pohrane PlayStation 5 u startu bi mogao biti jeftiniji, a kasnije i jednostavniji za nadogradnju.

No, više o tome nećemo sa sigurnošću znati sve do veljače 2020. kada bi Sony na događaju PlayStation Meeting 2020 trebao otkriti specifikacije konzole.

PlayStation 5 u prodaju bi trebao stići krajem te iste godine, taman u predbožićno vrijeme. Izvor navodi kako se može očekivati cijena između 500 i 550 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close