Probajte

Pauziranje od društvenih mreža poboljšava mentalno zdravlje, pokazuje studija

Britansko istraživanje pokazalo je kako tjedan dana izbjegavanja korištenja TikToka, Instagrama, Twittera i Facebooka smanjuje depresiju i anksioznost i pozitivno utječe na apstinente.
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 05. 2022. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad bi se ljudi povremeno na tjedan dana prestali koristiti društvenim mrežama, to bi moglo značajno poboljšati njihovo mentalno zdravlje, zaključak je autora studije objavljene u časopisu Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

Pozitivna promjena

Naime, istraživači Sveučilišta u Bathu proučili su učinke jednotjednog izbjegavanja društvenih mreža na mentalno zdravlje. Za mnoge sudionike to je značilo više od devet sati slobodnog vremena kojeg bi inače proveli skrolajući Instagram, Facebook, Twitter i TikTok, javlja Bug.

Rezultati istraživanja sugeriraju da je samo tjedan dana odmora od društvenih mreža poboljšava ukupnu razinu dobrobiti pojedinaca te smanjuje simptome depresije i anksioznost.

Mjerljiv utjecaj na psihičko zdravlje

"Skrolanje društvenih mreža toliko je sveprisutno da mnogi od nas to rade gotovo bez razmišljanja od trenutka kada se probudimo do kad navečer sklopimo oči", kaže dr. Jeff Lambert s Bathovog Odjela za zdravstvo.

"Mnogi sudionici izvijestili su o pozitivnim učincima isključenja s društvenih mreža s poboljšanim raspoloženjem i ukupno manje tjeskobe. To sugerira da čak i samo mala stanka može imati utjecaja na psihičko zdravlje."

Nova istraživanja

Istraživači tu ne misle stati pa namjeravaju provjeriti kako kratka apstinencija pomaže različitim populacijama: mladima ili osobama s tjelesnim i mentalnim zdravstvenim problemima.

Sudionike istraživanja pratit će i dulje od jednog tjedna kako bi vidjeli jesu li pozitivne promjene privremene ili trajne. Rezultati istraživanja mogli bi utjecati na buduće kliničke intervencije vezane uz mentalno zdravlje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close