Tornado

Pao njemački borbeni zrakoplov

Sci-Tech / Tehnologija | 17. 01. 2014. u 07:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borbeni zrakoplov tipa "Tornado" njemačkog ratnog zrakoplovstva srušio se u četvrtak na večer u području Eifela na zapadu Njemačke, a posada se spasila iskakanjem, objavili su njemački mediji.

Tornado je borbeni dvosjed, što su ga 70-ih godina zajedno konstruirale Velika Britanija, Italija i Njemačka. U sastavu Bundeswehra Tornado se nalazi od 1981. Riječ je o 17 metara dugačkom lovcu bombarderu, koji leti brzinom do 2.400 kilometara na sat, a u niskom letu do 1.500 kilometara na sat.

Dva pilota koji su činili posadu zrakoplova lakše su ozlijeđeni, a pad letjelice nije izazvao žrtve ni štete na tlu. 

Jutarnji list prenosi kako je Tornado pao  u neposrednoj blizini autoceste, a dijelovi letjelice pali su na samu autocestu koja je nakon toga zatvorena. Policija pretpostavlja da će cesta ostati zatvorena i u petak.

List "Rhein-Zeitung" izvijestio je da je zrakoplov tijekom noćnog trenažnog leta vjerojatno letio prenisko i da se "očešao o nešto".

Jedan pilot oslobođen je iz krošnje stabla gdje je bio ostao visjeti s padobranom.

Njemačka savezna vojska potvrdila je pad letjelice, koja je dio zračne postrojbe 33, stacionirane na uzletištu Buechel/Cochem. Uzletište se nalazi samo nekoliko kilometara od mjesta pada.

Kopirati
Drag cursor here to close