Feel the View

Pametni prozor omogućuje slijepima da uživaju u panorami

Pametni prozor "prevodi" sliku tako da ju slijepe osobe mogu osjetiti i "pročitati".
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 05. 2018. u 16:45 Bljesak.info
Feel the View

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vožnja pitoresknim krajolikom užitak je koji je teško opisati. Upravo zato najčešće fotografiramo krajolike i poglede koje želimo trajno zabilježiti. No slijepe osobe nemaju mogućnost uživanja u tim krajolicima. Čak i ako im netko opisuje krajolik, scena se toliko brzo može mijenjati da kasnimo s opisom.

Kako bi i slijepim osobama omogućili da barem nakratko iskuse ljepotu krajolika tijekom vožnje automobilom, u Fordu su razvili uređaj koji su nazvali "Feel the View". Ovaj uređaj, koji svaki prozor na automobilu pretvara u pametni prozor, omogućava slijepim i slabovidnim osobama da vizualiziraju krajolik pomoću dodira.

Feel The View fotografira krajolik i pretvara ih u visokokontrastne crno-bijele fotografije. Slijepa osoba samo treba pritisnuti gumb na uređaju i on će sam odraditi cijeli posao, piše Zimo.co.

Nakon toga uređaj će obrađenu fotografiju reproducirati na staklu prozora koristeći posebne LED diode. Kako slijepa osoba prelazi prstima preko slike, tako različite boje različito vibriraju i omogućuju osobi da vizualizira krajolik iako ga ne može vidjeti.

Feel The View razvila je talijanska podružnica Forda, u suradnji s GTB Roma i startupom Aedo, specijaliziranim za uređaje namijenjene slijepim i slabovidnim osobama.

Tehnologija je napredna, ali je koncept zapravo veoma jednostavan i mogao bi obična putovanja pretvoriti u zaista upečatljiva, istaknuo je prilikom predstavljanja projekta glasnogovornik Ford Italy, Marco Alu Saffi.

Kopirati
Drag cursor here to close