Očekivali ste nešto drugo?

Otkrivena tajna koda iz filma "Matrix" - i nije ono što mislimo

Kod je pisan na japanskom, ali nitko ga nije uspio dešifrirati (niti spravljati recepte prema njemu).
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 10. 2017. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od prvih asocijacija na kultni film "Matrix" je i padajući zeleni kod, no do sada nije bilo poznato što on zapravo predstavlja.

"Matrix" je svakako film koji ne možemo izostaviti kad pomislimo na sjajne znanstveno-fantastične filmove s početka novog tisućljeća. Keanu Reeves u ulozi Nea koji vješto izbjegava metke, ali i misteriozni zeleni kod na crnom ekranu zasigurno su najupečatljivije asocijacije koje ovaj kultni film izaziva.

Do danas se nije znalo što se točno nalazi u misterioznom kodu. I dok su sestre Wachowski (autorice filma) otvoreno pričale o tome kako je serijal filmova inspiriran japanskom kulturom (posebno filmom "Ghost in the Shell"), do danas se nije znalo što se točno nalazi u misterioznom kodu.

Ipak, Simon Whiteley, dizajner koji ga je osmislio, u jednom je intervjuu za CNet kazao kako se zapravo radi o receptima za suši (sushi) koje je posudio iz kuharice svoje supruge Japanke.

"Bez ovog koda ne bi bilo Matrixa", kaže Whiteley.

Kod je pisan na japanskom, ali nitko ga nije uspio dešifrirati (niti spravljati recepte prema njemu!) jer su znakovi ipak ispremiješani. Društvene mreže već uživaju u šalama na račun novog otkrića.

Inače, ljubitelji „Matrixa“ zasigurno znaju, ali vrijedi ipak podsjetiti - ovaj film iz 1999. godine dobitnik je četiri Oscara, a bio je veliki hit u kino dvoranama. Režirale su ga Lana i Lilly Wachowski (kao The Wachowski Brothers),a osim Reevesa igraju i Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano i mnogi drugi.

Uslijedila su dva njegova nastavka („Reloaded“, „Revolutions“) na kojima su producenti također dobro zaradili.

Kopirati
Drag cursor here to close