Na meti kibernetičkih kriminalaca

Otkriven prvi malware koji cilja novu generaciju Appleovih računala s M1 čipsetom

Apple je u studenom 2020. predstavio M1 čipset, koji je svojim rezultatima iznenadio mnoge. No ne i kibernetičke kriminalce.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 02. 2021. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Appleova računala dugo su slovila kao najsigurnija na internetu jer "nema virusa koji su napisani za njihov operativni sustav".

Da to više nije tako, znamo već dugo pa su i korisnici Macova naučili da moraju instalirati antivirusne programe i vatrozide kako bi bili zaštićeni.

No, sad je došao i trenutak da se vlasnici najnovije generacije Macova zabrinu. Naime, otkriven je prvi malware koji cilja samo računala s Apple Silicon M1 čipsetom.

Iako je Apple posvetio prilično pozornosti upravo sigurnosnim aspektima novog procesora, pa je zaradio i pohvalu bivšeg NSA-ovo istraživača Patricka Wardlea, hakeri su bili uporniji.

Upravo je Wardle otkrio malware koji je prilagođen samo M1 čipsetima, prenosi Zimo.

Zlonamjerna aplikacija GoSearch22 dobro je poznata stručnjacima za računalnu sigurnost jer u sebi sadrži Pirrit adware, koji prikazuje različite oglase i prikuplja podatke iz internetskog preglednika.

No, ovo je prvi put da je takav zlonamjerni program u potpunosti prilagođen samo za M1 čipsete.

Zlonamjerna aplikacija GoSearch 22 možda je prvi primjer takvog prirodno kompatibilnog koda s M1. Stvaranje takve aplikacije značajno je zbog dva razloga.

Prvo, jer pokazuje kako se zlonamjerni kod razvija kao direktni odgovor na hardverske i softverske promjene koje dolaze iz Cupertina.

I drugo, jer će se analitički alati i antivirusni programi morati pomučiti kako bi ga otkrili, zapisao je u svom blogu Wardle.

Kopirati
Drag cursor here to close