Sony World Sony World Photography Award

Osvojio nagradu za najbolju fotografiju pa je odbio primiti, evo i zašto

"Snimke koje je izradio AI ne bi se smjele natjecati za nagradu kao što je ova", rekao je.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 04. 2023. u 08:10 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pobjednik ovogodišnjeg izdanja Sony World Sony World Photography Award priznao je da nagrađena fotografija nije njegovih ruku i očiju djelo već ga 'potpisuje' umjetna inteligencija (AI). 

Njemački umjetnik Boris Eldagsen poslao je fotografiju naslovljenu "Pseudomnesia: Električar" i prošli tjedan osvojio nagradu u kategoriji kreativne otvorene fotografije na uglednom natjecanju Sony World Photography Award.

Priznao je da se koristio fotografijom koju je izradio AI kako bi testirao konkurenciju i otvorio raspravu o budućnosti fotografije. U izjavi na svojoj mrežnoj stranici Eldagsen je priznao da je bio "zločest" i zahvalio je sucima "što su izabrali njegovu snimku i tako mu pružili priliku za "povijest" pa zapitao je li itko od njih posumnjao da je fotografiju izradio AI.

"Snimke koje je izradio AI ne bi se smjele natjecati za nagradu kao što je ova", rekao je i objavio "Neću prihvatiti nagradu". Crnobijela fotografija prikazuje dvije žene različitih generacija. Eldagsen je naglasio "Nešto ovdje ne štima, zar ne?. A to nešto je, prirodno, činjenica da nije riječ o stvarnoj fotografiji, već sintetički proizvedenoj slici".

Korištenje umjetne inteligencije za sve i svašta od pisanja pjesama do eseja, bespilotne vožnje automobila i uporabe u medicini potaknulo je burnu raspravu zadnjih mjeseci, a danas je u fokusu fotografija, posebno velike krivotvorine.

Kopirati
Drag cursor here to close