Hakeri su aktivni

Oprezno s Google Kalendarom: Krivi klik mogao bi vas skupo koštati

Jer, čak i ako je Google poruku prepoznao kao neželjenu poštu, Kalendar će ubaciti poziv u korisnikov raspored.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 06. 2019. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Google na tablet uređajima

Mnogi se za organizaciju poslovnog i privatnog života oslanjaju na mogućnosti Google Kalendara. Uz to što mu uvijek možete pristupiti, Google Kalendar je tijekom godina dobio i brojne mogućnosti koje su dodatno olakšale njegovo korištenje.

Jedna od tih mogućnosti je i automatsko kreiranje događanja odnosno ubacivanje poziva na neko događanje u kalendar. Čak i ako niste odgovorili na poziv, Kalendar će vas podsjetiti na njega.

No, nisu samo korisnici ti koji iskorištavaju sve prednosti Google Kalendara. Prepoznali su ih i kibernetički kriminalci.

Tako sigurnosni stručnjaci upozoravaju na prijevaru koja se širi Google Kalendarom, a koja korisnike može skupo stajati, javlja Zimo.co.

Hakeri šalju elektroničku poruku s automatskim pozivom koji Google Kalendar odmah upisuje u kalendar kao događaj. Obično se spominje da je korisnik osvojio nekakvu nagradu ili ga očekuje transfer novca. Neoprezni korisnici koji ugledaju takav događaj klikaju na link koji ih vodi do lažne stranice na kojoj se od njih traže osobnih podaci ili broj kreditne odnosno bankovne kartice.

Kako poziv na prvi pogled izgleda kao da je legitiman, korisnici ne obraćaju previše pozornosti na njega i njegovu ispravnost.

Upravo se tome nadaju hakeri. Jer, čak i ako je Google poruku prepoznao kao neželjenu poštu, Kalendar će ubaciti poziv u korisnikov raspored.

Dok u Googleu ne naprave nešto kako bi zaštitili svoje korisnike, postoji jednostavan način kako spriječiti stvaranje automatskih događaja.

Ulaskom u postavke Kalendara na računalu, potrebno je odabrati "Event Settings/Postavke događaja" te "Automatically add invitations/Automatski dodaj poziv" i odabrati "No/Ne".

Kako biste bili u potpunosti sigurni da vam se takav automatski poziv neće ipak provući u Kalendar, trebalo bi i isključiti prikaz odbijenih događaja (Show declined events) u opcijama pregleda (View Options).

I naravno, budite oprezni kad klikate na bilo kakve linkove u pozivima, događanjima ili elektroničkim porukama.

Kopirati
Drag cursor here to close