Na radost korisnika

Opcija koja spašava živote uskoro stiže i na Androide

Iz Qualcomma kažu kako će na početku biti dostupna samo na top-modelima Androida, a naknadno je očekujemo i na jeftinijim telefonima, ali i tabletima, računalima pa čak i u vozilima..
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 01. 2023. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od noviteta koji je Apple predstavio u posljednjoj generaciji svojih telefona jest podrška za satelitsku komunikaciju. Riječ je o opciji koja mnogima možda nikada neće trebati, no u trenutcima kada zatreba, može spasiti živote tako da je jasno o kako je važnoj opciji riječ.

Takvi su slučajevi već zabilježeni u SAD-u gdje su osobe koje su doživjele nesreće na područjima bez mobilnog signala spasioce pozvali putem iPhonea povezanog na satelit.

Slična opcija uskoro bi mogla postati standardna i na pametnim telefonima koji rade na Androidu, odnosno na početku je mogu očekivati vlasnici top-modela Androida. To će omogućiti partnerstvo Qualcomma, čiji čipovi pokreću brojne pametne telefona i satelitske kompanije Iridum te prve satelitske Androide možemo očekivati kasnije ove godine, javlja Zimo.

Nova će opcija, slično kao i na iPhoneu, omogućiti komunikaciju, odnosno primanje i slanje poruka čak i u situacijama u kojima nema mobilnog signala.

Partnerstvo između spomenutih kompanija omogućit će pristup satelitskom servisu dostupnim milijunima korisnika pametnih telefona brojnih brendova, no hoće li se taj servis zaista moći koristiti na telefonima, ovisit će o mobilnim proizvođačima.

Qualcomm je tu uslugu nazvao Snapdragon Satellite i na početku će biti implementirana samo u najjače čipove. Takvi se čipovi, jasno, ugrađuju u top-modele pametnih telefona, što znači da ovu opciju ne treba očekivati u telefonima srednje i niže kategorije.

Naravno, s vremenom bi se situacija trebala promijeniti jer bi, kao i u slučaju s iPhoneom, mogla spašavati živote tako da bi i jeftiniji telefoni nakon određenog vremena mogli imati pristup ovoj usluzi. Također, dugoročni plan je omogućiti satelitsku uslugu i u drugim uređajima, ne samo telefonima, već i u tabletima, računalima pa čak i u vozilima, a takva usluga u nekoj daljoj budućnosti vjerojatno neće biti ograničena samo na komunikaciju u hitnim slučajevima.

U takvim slučajevima, kada bi se sateliti koristili i na područjima u kojima je dostupan mobilni signal, gotovo je sigurno da bi se naplaćivala pretplata, odnosno naknada za korištenje takve usluge.

Kako naglašavaju na BBC-u, satelitska komunikacija smatra se jednom od sljedećih velikih stvari na mobilnom tržištu jer rješava probleme za područja na kojima nema signala, ponajviše u udaljenim i ruralnim područjima. Kakav je potencijal takvog načina komunikacije najbolje možemo vidjeti na primjeru Muskova Starlinka koji se pokazao brzim i pouzdanim, no naravno i puno skupljim od klasičnog mobilnog interneta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close