Dolazi putem Google Playa

Novi malware: Brzo prazni bateriju, usporava telefone i troši podatkovni promet

Više od 10 milijuna korisnika s Googlea Play preuzelo je aplikacije zaražene malwareom koje, bez znanja korisnika, reproduciraju videooglase pa brzo prazne bateriju, usporavaju telefone i troše podatkovni promet..
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 02. 2019. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na novi malware nazvan DrainerBot koji se pojavio na pametnim telefonima koje pokreće Android, a proširio se putem aplikacija dostupnih u Googleovom Play Storeu.

Iako su te aplikacije poput Perfecta365, Draw Clash of Clans i drugih sada uklonjene iz Googleove trgovine aplikacijama, one su preuzete više od 10 milijuna puta tako da je broj zaraženih telefona jako veliki.

Kako to često biva, korisnici nisu niti svjesni da je njihov telefon zaražen malwareom, no mogu primijetiti da nešto nije u redu – prvo, baterija se jako brzo troši i telefon se može usporiti, a drugo je da im malware troši podatkovni promet pa tijekom mjesec dana može potrošiti više od 10 GB prometa, što ovisno o tarifi koja se koristi, može biti jako skupo.

Do velike potrošnje baterije i podatkovnog prometa dolazi jer DrainerBot na telefonu "vrte" oglase koje vlasnici tog telefona ne vide, a zaražene aplikacije prijavljuju oglašivačkoj mreži da su se ti oglasi pojavili na legitimnim stranicama, no oni se prikazuju na lažnim, odnosno prevarantskim stranicama, piše Zimo.co.

Eric Roza, stariji potpredsjednik Oracle Dana Clouda čiji su istraživači pronašli malware, rekao je za medije kako je riječ o jednoj od prvih velikih prijevara s oglasima koje uzrokuju direktnu financijsku štetu za korisnike.

Roza kaže da troškovi za korisnike, zbog velike potrošnje podatkovnog prometa, mogu iznositi stotine dolara. Najavio je kako će Oracle surađivati s brojnim kompanijama s tržišta digitalnog oglašavanja kako bi pronašli i spriječili slične prijevare.

Sporne aplikacije, tvrde u Oracleu, distribuirala je nizozemska kompanija Tapcore koja inače developerima pomaže u pronalaženju instaliranih piratskih verzija njihovih aplikacije i onda korisnicima koji koriste piratske aplikacije prikazuje oglase. Iz Tapacorea tvrde da su iznenađeni s ovim optužbama, negiraju povezanost sa širenjem malwarea i lažnim oglasima te su pokrenuli internu istragu kako bi utvrdili je li takav kod distribuiran putem njihove mreže, a bez njihovog znanja.

Kopirati
Drag cursor here to close