Najjeftiniji iPhone

Novi iPhone SE s podrškom za 5G očekuje se početkom sljedeće godine

Iz nekoliko su izvora ovih dana u javnost dospjele informacije o mogućem nasljedniku najjeftinijeg iPhonea, onog koji donosi noviji hardver u prilično zastarjelom kućištu.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 12. 2021. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

IPhone SE predstavlja najjeftiniji ulazak u svijet iPhonea i Appleov ekosustav te je kao takav prilično tražen na tržištu, unatoč tome što ne izgleda poput najnovijih flagshipa, niti nudi sve iste funkcionalnosti. Trenutačno je u prodaji iPhone SE (2020), koji se zasniva na kućištu iPhonea 8 te procesoru A13 iz iPhonea 11. Sada se, pak, pojavljuju informacije kako bi početkom 2022. godine, najkasnije na proljeće, mogao pojaviti njegov nasljednik – ali, s tek manjim nadogradnjama.

Prema istraživačima tvrtke TrendForce, Apple za prvo tromjesečje 2022. godine planira osvježenu liniju iPhonea SE, kojom žele osnažiti svoj utjecaj u srednjoj klasi mobitela s 5G povezivošću. Planovi su im ambiciozni, pa se navodno planira proizvodnja u količinama od 25 do 30 milijuna komada do kraja sljedeće godine, javlja Bug.

Kad je riječ o karakteristikama, tu je neke podatke iznio poznati analitičar Ming-Chi Kuo. On kaže kako će iPhone SE i u svojoj trećoj generaciji ostati vjeran sadašnjem vanjskom dizajnu. To bi značilo da će zadržati kućište iPhonea 8 (podsjetimo, riječ je o dizajnu predstavljenom na iPhoneu 6, 2014. godine). Ekran će ostati na dijagonali od 4,7", bit će tu i, za današnje vrijeme vrlo široki, obrubi oko njega, kao i Home tipka s Touch ID čitačem otiska prsta.

Ono što će biti nadograđeno jest procesor, pa bi iPhone SE (2022) trebao imati podršku za 5G mreže, a zasnivat će se na 5-nanometarskom SoC-u A15 Bionic, poznatome iz ovogodišnje linije iPhonea 13.

Neslužbeno se doznaje i kako Apple navodno radi na većoj inačici iPhonea SE, koja bi u jeftinijoj inačici trebala donijeti nešto veći i moderniji zaslon, no lansiranje tog uređaja ne očekuje se prije 2023. godine. Trenutačni raspored lansiranja za sljedeću godinu predviđa model SE u prvom tromjesečju te četiri potpuno nova modela u drugoj polovici godine.

Kopirati
Drag cursor here to close