Zakrpa nad zakrpom

Novi iOS uzrokovao znatan pad performasni na iPhoneu 6

Apple je izbacio novu inačicu iOS-a kojom je pokrpao sigurnosni propust Spectre. No, uočeno je kako ista osjetno smanjuje performanse na starijim uređajima poput iPhonea 6, koji je sporiji za 41%.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 01. 2018. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je priznao kako su i njegovi iOS uređaji podložni nedavno otkrivenim sigurnosnim propustima, Apple se bacio na izradu zakrpi kojima će te propuste pokušati riješiti.

Navedena zakrpa kojom se Apple na svojim iOS uređajima rješava propusta Spectre stigla je unutar nove inačice iOS-a – 11.2.2.

No, kako to obično biva, jedno zlo je zamijenjeno za drugo. Podsjetimo, odmah nakon što su sigurnosni propusti otkriveni, znalo se kako će njihovo krpanje loše utjecati na performanse procesora, piše Bug.hr.

Sudeći prema benchmark testovima učinjenim sa starijim iOS-om 11.1.2 bez zakrpe te novim iOS-om 11.2.2 sa zakrpom najveći gubitnik performansi u ime sigurnosti je iPhone 6.

Naime, pokazalo se kako su Single-Core performanse lošije za 41% u odnosu na one od prije zakrpe. Ništa bolji rezultati nisu ni po pitanju Multi-Core performansi koje su također lošije – za 39%.

Ako postotke pretvorimo u benchmark bodove to znači kako iPhone 6 nakon zakrpe ostvaruje 637 bodova manje u Single-Core i 1.049 bodova manje u Multi-Core testovima kao što možete i vidjeti u priloženoj tablici.

iPhone 6S nakon instalacije zakrpe je također izgubio na performansama, ali svega 12%, što je u odnosu na šesticu, gotovo pa zanemarivo.

Zakrpu su najbolje podnijeli noviji modeli iPhone 7 i iPhone 8 Plus koji su nakon instalacije zakrpi postali bolji ili su ostali unutar ranijih performansi.

Kopirati
Drag cursor here to close