U Njemačkoj

Nokia zbog patenta blokirala prodaju Lenovo računala

Nejasno je koliko dugo će zabrana biti izrečena Lenovu.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 10. 2020. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još u rujnu prošle godine, kako je objavio BloomberLaw, Nokia je podnijela žalbu protiv tvrtke Lenovo navodeći da kineska tvrtka koristi više od 20 Nokijinih patenata za video kodiranje koji se odnose na “Napredni standard za kodiranje video zapisa kod međunarodne telekomunikacijske unije H.264” bez plaćanja licence.

Žalba je podnesena u istočnom okrugu Sjeverne Karoline. Prema Nokiji, Lenovo nezakonito koristi patente Nokia u desecima tableta i prijenosnih računala, te da je Lenovo odbio sudjelovati u pregovorima o licenciranju patenata prisiljavajući Nokiju da traži legalna sredstva za zaštitu svoje IP, javlja Bug.

U siječnju ove godine specijalizirani portal pravo u tehnološkom sektoru FossPatents objavio je da je Nokia izborila zabranu protiv Lenovo u Njemačkoj koja se može izvršiti uz zalog od 3,25 milijuna eura, što znači da Nokia može zabraniti i povući Lenovo proizvode u Njemačkoj.

Početkom listopada sud u Münchenu dopustio Nokiji zabranu Lenovo proizvoda u Njemačkoj zbog kršenja patentnog prava za standard H.264 video kodeka. Nokia je odlučila provesti tu zabranu, što znači da je Lenovo prestao prodavati neke svoje proizvode koji krše Nokia patente za kodiranje video zapisa u Njemačkoj.

Službena web stranica najvećeg svjetskog proizvođača računala Lenova za njemačko tržište sada ima informaciju da mogu kupcima ponuditi samo ograničeni portfelj proizvoda. Za njemački medij Golem.de, Lenovo je izjavio da se ne slažu s odlukom suda i smatraju da Nokia ne nudi licencu u FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory) uvjetima.

Za Bloomberg su iz Nokije izjavili da „Pravni postupak nikada nije naša preferirana opcija, ali Lenovo nije bio voljan ulaziti u rasprave, unatoč jasnoj prosudbi koja potvrđuje njihovu neovlaštenu uporabu patentirane tehnologije tvrtke Nokia. Naša su vrata otvorena za Lenovo da problem riješi dobrim pregovorima”.

Nejasno je koliko dugo će zabrana biti izrečena Lenovu. Umjesto plaćanja odštete Nokiji, Lenovo se žalio na presudu, ali suočava se sa sličnim sporom s Nokijom u Brazilu, Indiji i SAD-u. Nokia je u SAD-u tražila je zabranu uvoza laptopa, tableta i računala u tu zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close