Quantum-Systemsa

Njemački dronovi, gospodari neba iznad bojišnice

Izviđački dron Vector pokazao se kao prava prednost u ratu u Ukrajini.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 02. 2023. u 08:07 Bljesak.info
Quantum-Systems GmbH demonstrating the Vector and Scorpion UAV

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina će uskoro dobiti borbene tenkove, kao i izviđačke bespilotne letjelice iz Njemačke.

Obje odluke objavljene su istog dana prošlog tjedna - ali vijest da će borbeni tenkovi Leopard 2 konačno biti isporučeni ukrajinskoj vojsci zasjenila je onu bespilotnih letjelica.

U najavi je sudjelovala mlada tvrtka Quantum-Systems, koja je od ukrajinskog Ministarstva obrane dobila veliku narudžbu za svoje bespilotne letjelice Vector - koju je platila njemačka vlada.

Izviđački dron Vector pokazao se kao prava prednost u ratu u Ukrajini. Kijev ih je naručio 33 početkom kolovoza prošle godine i od tada je naručio još 105. Praktični terenski testovi su prethodili tome.

Prošlog proljeća izvršni direktor i suosnivač Quantum-Systemsa Florian Seibel izjavio je njemačkim medijima kako ga je konktaktirao jedan ukrajinski milijarder kako bi kupio dronove za vojsku svoje zemlje, te da je njegov primjer slijedilo još nekoliko oligarha.

Dronovi Vector već su bili u upotrebi u Ukrajini u vrijeme kada su mnogi političari u Njemačkoj imali ozbiljne sumnje u preporučljivost opskrbe Kijeva oružjem.

Dronovi, međutim, nisu oružje kao takvo, što objašnjava brzo odobrenje izvoza koje je tada odobrilo njemačko Ministarstvo gospodarstva.

Električna vertikalna bespilotna letjelica za polijetanje (eVTOL UAV) u obliku propelerskog zrakoplova ima duljinu od 1,63 metra (64 inča), raspon krila od 2,8 metara (110 inča), a koristi se za zračno izviđanje. Let traje oko 120 minuta i može prenositi video snimke i podatke s udaljenosti do 30 kilometara (18,6 milja), što je domet mnogih topničkih oružja.

Foto: Quantum Systems / Vector dron
Kopirati
Drag cursor here to close