Promjena plana

Ništa od blokiranja adblockera: Chrome odustao od kontroverznog prijedloga

Nedavno predložene promjene u načinu upravljanja developerskim API-jima u Chromiumu trebale su uništiti neke adblockere, no od njih se odustalo.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 02. 2019. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošloga mjeseca developeri su podigli buku oko novih prijedloga koji su se bili pojavili u dokumentu Manifest v3, u sklopu projekta Chromium. Kako smo tada izvještavali, najglasniji protivnik najavljenih promjena u developerskim API-jima bio je Raymond Hill, developer koji održava adblockere uBlock Origin i uMatrix za preglednik Google Chrome, a koji je istaknuo da bi predloženim promjenama njegovi adblockeri mogli odmah "staviti ključ u bravu".

Nije Hill bio jedini koji se pobunio protiv ograničavanja nekih API-ja i blokiranja pristupa developerima do za njih ključnih funkcija, pa su vijesti o "pobuni" stigle i do Googlea, piše Bug.hr.

Krajem prošloga tjedna Devlin Cronin, softverski inženjer iz te kompanije koji radi na projektu Chromium pojasnio je kako Manifest V3 neće biti prihvaćen sve dok oko njega postoje nedoumice i nezadovoljstvo.

Sporni webRequest API, na koji se u svojem radu oslanjaju rješenja za blokiranje oglasa, ipak neće biti uklonjen. Dodatno, promjene će doživjeti i novi declarativeNetRequest API koji je trebao zamijeniti ranije spomenuti.

Sve promjene idu u smjeru zahtjeva koje su postavili sami developeri ekstenzija za preglednik Chrome, pa nakon usvajanja novih smjernica među njima ne bi trebalo biti nezadovoljnih.

 

Kopirati
Drag cursor here to close