Trendovi na IT tržištu

Neuromarketinškim istraživanjem testirali zadovoljstvo bh. IT stručnjaka

Zanimalo nas je što to zaista misle IT stručnjaci s naših prostora…
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 09. 2019. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Puno toga sam naučio pozorno slušajući'', rekao je jednom prilikom Hemingway.

Vodeći se ovom izrekom, bosanskohercegovačka IT kompanija Klika odlučila je staviti se na test pred svoje uposlenike, IT stručnjake, i tako saznati koliko su oni zadovoljni radnim uvjetima na bh. tržištu.

No, uzimajući u obzir da se čak 95% odluka koje donosi pojedinac zapravo donosi u podsvijesti, što znači da zapravo nismo racionalni koliko to mislimo, odlučili su koristiti naprednu neuromarketinšku tehnologiju i tako prevladati sve probleme tradicionalnih metoda istraživanja.

To znači da su koristili metode poput GSR-a, široj javnosti poznatijoj i kao ''detektor laži'' i EEG-a, koji mjeri električne impluse mozga.

  / Edin Deljkić

Zanimalo nas je šta to zaista misle IT stručnjaci s naših prostora, stoga smo nekoliko pitanja uputili začetniku ideje za provođenjem ovog istraživanja, Edinu Deljkiću, CEO-u Klike.

Zašto neuromarketing?

DELJKIĆ: U IT industriji korištenje novih i drugačijih tehnologija je zapravo svakodnevnica. Svjesni činjenice da se većina odluka donosi u podsvijesti, odlučili smo neke od tih tehnologija zapravo preusmjeriti i na polje upravljanja ljudima (HRM). Sada vidimo da je to bio logičan slijed događaja, iako su isprva svi bili dosta iznenađeni i uzbuđeni, ali i znatiželjni da saznaju sve detalje procesa. Ipak je ovo prvi put da se susreću s jednim ovakvim procesom, pa je stepen entuzijazma bio na visokoj razini. Pored toga što je bio iznimno koristan, cjelokupni proces je za nas bio i zabavan.

Što su otkrili rezultati ovog istraživanja?

DELJKIĆ: Nama je bilo zanimljivo da je istraživanje potvrdilo činjenicu da članovi našeg tima stvarno vole igrati igrice, ali i da im je zaista teško objasniti svojim roditeljima čime se bave. Mene osobno istinski je usrećio podatak da 90% članova našeg tima ne brine za svoju budućnost, jer smatraju da im rad u Kliki omogućava rješavanje svih životnih pitanja. U konačnici, kombinacijom svih ovih podataka ćemo kreirati temelj za daljnji razvoj poslovnog okruženja prema njihovim potrebama, a to je jedini način da IT stručnjake zadržimo na ovim prostorima.

  / Neuromarketinška tehnologija

Kakvi su Vaši pogledi na IT industriju u BiH?

DELJKIĆ: Cilj ovog istraživanja je bio dobiti feedback članova našeg tima, koji ide korak dalje od uobičajene razine. Željeli smo steći uvid u njihove potrebe, prema kojima ćemo nastaviti razvijati kompaniju, a samim time i tržište. To je prvi korak veoma dugog puta k strateškom razvoju IT industrije na našim prostorima i od iznimnog je značaja za napredak cjelokupne industrije. Istovremeno, to automatski znači da utječe i na smanjenje stope nezaposlenosti. Očigledno je da je popularnost i atraktivnost cjelokupne industrije svakodnevno u porastu, kako na našim područjima, tako i u svijetu. Tome doprinosi i činjenica da je posljednjih godina na našem području zabilježen značajan porast broja novih kompanija koje su svoju djelatnost usmjerile u ovu oblast. Kada se tome doda i stopa uspješnog poslovanja ovih kompanija, jasno je zašto mnogi ekonomski stručnjaci u ovoj industriji vide potencijal da bude pokretačka snaga ekonomskog razvoja zemlje. Upravo iz ovog razloga je važno raditi na unapređenju radnog okruženja, što je i bila naša motivacija za provođenje neuromarketinškog istraživanja. U konačnici, to je jedini način da zaustavimo odlazak stručnog kadra s naših prostora.

Kopirati
Drag cursor here to close