Ode ...

Neobjašnjivo se pomiče točka od koje ovise skoro svi navigacijski sustavi

Sjeverni magnetni pol Zemlje već dugo fascinira i pomalo plaši globalnu znanstvenu zajednicu.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 02. 2019. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverni magnetni pol Zemlje neprekidno se kreće i svake godine se pomjera oko 50 kilometara, o čemu informira sve od Google mapa do američke vojske, ali ih i plaši, piše Business Insider.

Sjeverni magnetni pol Zemlje već dugo fascinira i pomalo plaši globalnu znanstvenu zajednicu. Ova točka, koju ne treba povezivati sa geografskim sjeverom, ključna je za navigaciju brodova, aviona i podmornica. Tijekom proteklih desetljeća, Sjeverni magnetni pol pomjerao se prema Nunavutu, Kanadi i, u posljednje vrijeme, sjeverno prema Sibiru, prenosi Tportal.hr.

"Kreće se otprilike 50 kilometara godišnje", komentirao je član Britanskog odbora za geološko istraživanje u Edinburgu.

"Nije se pomjerao mnogo između 1900. i 1980. godine, dok se posljednjih 40 godina prilično ubrzao", rekao je on.

Razlog zbog kojeg svi pomno prate Sjeverni magnetni pol izuzetno je važan za europsku i američku vojsku, s obzirom da od njega ovise skoro svi njihovi navigacijski sustavi.

Komercijalne aviokompanije, Google maps i GPS svakog smartfona također koriste ovaj model kojim navode korisnike i pomažu im pri pronalaženju odredišta.

Britanski odbor za geološko istraživanje i Državna administracija za oceane i atmosferu (NOAA) izdaju nadogradnju za Globalni magnetni model (skraćeno WMM, od World Magnetic Model) i time osigurava da GPS sustavi i kompasi i dalje pokazuju prema istim referentnim tačkama.

Sljedeća velika nadogradnja bila je predviđena za 2020. godinu, ali je Sjeverni magnetni pol imao druge planove - 2018. je, iz znanstvenicima nepoznatog razloga, počeo da se kreće brže.

Što god bilo uzrok, institucije kao što su američke vojne snage zatražile su brže ažuriranje, koje je izvršeno 4. veljače ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close