Vojna doktrina

NATO je glavni vanjski neprijatelj Rusije

Sci-Tech / Tehnologija | 13. 01. 2015. u 13:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija planira da pojača vojne strukture na Krimu, Arktiku i u svojoj najzapadnijoj regiji Kalinjingradu, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti, prenoseći današnju izjavu načelnika ruskog Glavnog stožera Valerija Gerasimova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u prosincu Ukaz o novoj vojnoj doktrini Rusije, prenio je Reuters.

Vrhovni zapovjednik snaga NATO-a u Europi američki general Philip Breedlove rekao je danas da NATO planira da pojača svoje vježbe u regiji Baltičkog mora kao odgovor na prošlomjesečne manevre u toj regiji ruske vojske.

''Bit će nekoliko izmjena u našem programu izvođenja vježbi. Prva serija izmjena neće biti povećanje broja već će da bude njihovo grupiranje... radi bolje pripreme naših snaga i da bi se dozvolilo zemljama da zajedno rade kao snage NATO-a, ali planiramo povećanje nekih vježbi'' rekao je Breedlove koji se nalazi u NATO bazi u Šćećinu u Poljskoj.

Breedlove je rekao i da Rusija nastavlja da pruža pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine, čime se smanjuju izgledi mirovnih pregovora.

''Da, tamo je primirje, ali to što je tamo nije zatišje već kontinuirano snabdijevanje, kontinuirana obuka i kontinuirana organizacija snaga istočno od linije fronta'' rekao je Breedlove, prenosi Tanjug.

''Te njihove aktivnosti'' istaknuo je Breedlove, "nastavljaju da izazivaju zabrinutost".

U novoj doktrini, jačanje vojnog potencijala NATO-a je među glavnim vanjskim prijetnjama po Rusiju.

Pored toga, među glavnim prijetnjama su i globalne funkcije NATO-a koje se ostvaruju uz kršenje normi međunarodnog prava, kao i približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica NATO-a ruskim granicama, između ostalog daljim širenjem tog bloka.

Inovirana Vojna doktrina Rusije je među glavne vanjske vojne opasnosti uvrstila i instaliranje i jačanje stranih vojnih kontingenata u zemljama koje su joj u susjedstvu, korištenje vojne sile na njihovoj teritoriji uz kršenje normi međunarodnog prava, pojavljivanje žarišta i eskalacija oružanih konflikata.

Na listi vanjskih opasnosti su i teritorijalne pretenzije prema Rusiji i njenim saveznicima i miješanje u njihove unutarnje poslove, navela je ruska agencija.

Doktrina je precizirana u skladu s odlukom Savjeta sigurnosti Rusije od 5. srpnja 2013., a izmjene je taj savjet odobrio 19. prosinca ove godine.

"Russia Today" je ranije navela da bit nove doktrine ostaje nepromijenjen u odnosu na prethodnu, te da ruska vojska i dalje ima obrambenu svrhu, a zemlja obećava da će je koristiti samo kao posljednje sredstvo.

Neizmijenjeni su i principi upotrebe nuklearnog oružja kojih se Rusija pridržava, dodaje ruski kanal i podsjeća da je prvenstveni cilj takvog oružja odvraćanje potencijalnih neprijatelja od napada na Rusiju.

Međutim, ističe RT, Rusija bi upotrijebila nuklearno oružje kako bi se zaštitila od vojnog napada - bilo nuklearnog ili konvencionalnog - koji bi ugrozio njen opstanak.

Među glavnim vanjskim vojnim prijetnjama navedenim u novoj ruskoj vojnoj doktrini je "formiranje i raspoređivanje globalnih strateških antibalističkih raketnih sustava koje potkopava uspostavljenu globalnu stabilnost i ravnotežu moći u nuklearnim raketnim sposobnostima, primjena koncepta "brzog udara", plan o raspoređivanju oružja u svemiru i raspoređivanje strateškog konvencionalnog preciznog oružja".

Još jedna novina u ruskoj vojnoj doktrini je da je jedan od ciljeva ruske vojske zaštita nacionalnih interesa u regiji Arktika, navodi RT.

Na domaćem polju, kako stoji u tekstu nove doktrine, Rusija se suočava s prijetnjama "akcija usmjerenih na nasilne promjene ruskog ustavnog poretka, destabilizaciju političkog i društvenog okruženja, dezorganizaciju funkcioniranja vladinih tijela, ključnih civilnih i vojnih objekata i informacijske infrastrukture Rusije".

Prema obnovljenoj verziji ruske doktrine, Rusija vidi međunarodnu suradnju sa zemljama koje dijele njene napore da pojača sigurnost, prije svega s članicama BRIKS-a, OSCE-a, Šangajske organizacije za suradnju i drugima, kao ključnu za sprječavanje vojnih sukoba.

Tradicionalne prijetnje s kojima Rusija mora da se suoči, a koje su navedene u novoj doktrini, uključuju ekstremizam i terorizam, širenje oružja za masovno uništenje i raketne tehnologije, kao i akcije stranih obavještajnih službi, zaključuje "Russia Today", prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close