Super kamera

Napravljena kamera koja ''vidi'' četiri puta bolje od čovjeka

Nova "super kamera", kako su ju nazvali, dizajnirana je za upotrebu u sustavima nadzora i posebno je specijalizirana za identifikaciju lica u gužvi uz pomoć umjetne inteligencije.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 10. 2019. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Yuen Long Division / Zeng Xiaoyang s novom kamerom

Kina je sve poznatija po svojim sustavima za nadzor koji koriste umjetnu inteligenciju i vizualno prepoznavanje. Nije neobično da vas na ulici snimaju deseci kamera i u roku od nekoliko minuta identificiraju.

No, kineski znanstvenici sa Sveučilišta Fudan razvili su kameru rezolucije 500 megapiksela koja ima četiri puta "bolji vid" od čovjeka (čovjek ima vid "rezolucije" maksimalno 120 megapiksela). Za usporedbu, prosječna kamera u pametnom telefonu ima rezoluciju oko 20 megapiksela.

Nova "super kamera", kako su ju nazvali, dizajnirana je za upotrebu u sustavima nadzora i posebno je specijalizirana za identifikaciju lica u gužvi uz pomoć umjetne inteligencije. Bilježi izuzetno detljne fotografije pa tako čak i na stadionu na kojem se nalaze deseci tisuća ljudi može napraviti panoramsku fotografiju na kojoj je vidljivo svako lice, piše Zimo.co.

Profesor Zeng Xiaoyang i njegov tim osmislili su inovativno rješenje koje koristi koncentrično kompozitno optičko rješenje koje dramatično smanjuje veličinu same leće. Njihovo rješenje koristi dvostupanjsko spektroskopsko snimanje na višekanalnom CMOS senzoru za stvaranje slike.

Na taj način postižu se mnogo čišće, oštrije i bolje fotografije ultra-visoke definicije.

Naravno, fotografije i video koji su snimani u ultra-visokoj definiciji sadrže mnogo podataka što čini prebacivanje tih snimaka bežičnom mrežom pomalo problematičnom. Stoga su kineski znanstvenici razvili dva posebna čipa koja omogućavaju kameri da snima fotografije i video i automatski analizira te snimke, kako bi na daljnju obradu slala samo one dijelove snimki koji su bitni.

Da bi takve detaljne snimke mogle predstavljati problem što se zaštite privatnosti tiče, svjesni su i na Sveučilištu Fudan.

''Prikupljanje velike količine videa i fotografija trebalo bi regulirati zakonima i pravilnicima. Napokon, trebalo bi napraviti ravnotežu između sigurnosti i osobne privatnosti'', smatraju na Sveučilištu.

Dok se to ne dogodi, kamera će vjerojatno svoju primjenu naći u kineskom, pomalo kontroverznom, sustavu društvenog kredita, koji nadzire kineske građane i ovisno o njihovom ponašanju, kažnjava ili nagrađuje. Također, vjerojatno je da će za nju biti zainteresirana i vojska koja tako preciznu kameru lako može iskoristiti za izviđanje i špijuniranje, piše Zimo.co.

A tko zna, možda za koju godinu osvane i u nekom kineskom pametnom telefonu.

Kopirati
Drag cursor here to close