Ide i gotovo

Najviše premium telefona Apple je prodao u Kini

Apple, Xiaomi i Honor drže skoro 90% tržišnog udjela u kategoriji telefona visoke klase.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 12. 2023. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza nas je jedanaesti mjesec 2023. godine, mjesec u kojem je na kineskom tržištu pametnih telefona zabilježen značajan porast prodaje.

Najnovije istraživanje koje stiže iz Kine otkriva da je u Kini u jedanaestom mjesecu ove godine došlo do značajnog porasta aktivacija novih pametnih telefona, u ukupnom iznosu od 28,71 milion, što je povećanje od 12,7% u odnosu na isti period prethodne godine.

Na tržištu uređaja visoke klase, prvo mjesto zauzela je, odnosno zadržala, kompanija Apple. Div iz Cupertina je u jedanaestom mjesecu zabilježio pad od 21,2% u odnosu na prethodnu godinu, ali američka kompanija je uspjela zadržati vodeću poziciju, piše Bajtbox.

Na drugom mjestu našla se kompanija Xiaomi sa tržišnim udjelom od 18,3%. Xiaomi je zabilježio porast prodaje od 44,1% u odnosu na prethodnu godinu. U istraživanju se navodi da je Xiaomi zabilježio godišnji rast od preko 40% u pet uzastopnih sedmica. Naravno, najzaslužniji za ovakav rezultat Xiaomija su Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Pro flagship telefoni, koji su predstavljeni krajem desetog mjeseca, a koji su u prodaju krenuli u jedanaestom mjesecu.

Treće mjesto zauzeo je Honor, koji je zabilježio porast prodaje od 12,6% u odnosu na isti period prošle godine.

Apple, Xiaomi i Honor drže skoro 90% tržišnog udjela u kategoriji telefona visoke klase.

Na četvrtom mjestu našao se Huawei. Ova je kompanija zabilježila godišnji rast od čak 75,6%, te je u tom smislu vodeći.

Kompanije kao što su Vivo i Oppo suočile su se sa značajnim padom prodaje telefona u jedanaestom mjesecu ove godine i nisu se mogle nametnuti pored vodećih.

Kopirati
Drag cursor here to close