Moguće je

Najmanja baterija na svijetu manja je od zrna soli

Mini baterije, inspirirane izgledom rolada, mogle bi se jednog dana koristiti za napajanje biosenzora u ljudskom tijelu.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 03. 2022. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta Chemnitz razvili su najmanju bateriju na svijetu. Ovaj samosastavljajući uređaj inspiriran roladama mogao bi se koristiti za napajanje malih senzora u ljudskom tijelu, piše u novom radu objavljenom u časopisu Advanced Energy Materials.

Veliki pomak u tehnologiji skladištenja energije nastao je takozvanim Swiss-Roll postupkom, inspiriranim poznatim desertom. Istraživači su slojevito nanijeli strujne kolektore i trake elektroda izrađene od polimernih, metalnih i dielektričnih materijala na napetu vodenu površinu.

Odstranjivanjem tih pojedinačnih slojeva mogli bi osloboditi napetost na površini vode, dopuštajući materijalima da se povuku i kotrljaju jedan oko drugog. Znanstvenici su dobiveni uređaj opisali kao "samonamotavajuću cilindarsku mikro-bateriju" (self-wound cylinder micro-battery).

Mikro-baterija nije veća od zrna soli; promjera je jednog kvadratnog milimetra i ima minimalnu gustoću energije od 100 mikrovat sati po kvadratnom centimetru. Prema voditelju studije profesoru Oliveru Schmidtu ta će se gustoća s vremenom poboljšati:

"Postoji ogroman potencijal optimizacije ove tehnologije i možemo očekivati puno jače mikro baterije u budućnosti", objasnio je Schmidt.

Te bi se baterije jednom mogle koristiti u malim čipovima za biosenzore u ljudskom tijelu, vjeruju istraživači.

One bi mogle napajati najmanje računalne čipove otprilike 10 sati. To bi pak omogućilo niz novih primjena u biosenzorima, uređajima koji se obično oslanjaju na prikupljanje energije alternativnim sredstvima kako bi prevladali ograničenje njihove veličine, prenosi Bug.

Kopirati
Drag cursor here to close