Najčešće zablude vezane uz chemtrails
Kontrails, ili tragovi kondenzacije, su oblačni tragovi koji se pojavljuju iza mlaznih aviona. Evo kako se to događa:

Najčešće zablude vezane uz chemtrails

Sci-Tech / Tehnologija | 13. 09. 2023. u 14:59 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokušat ćemo vam objasniti tragove koje ostavljaju mlazni avioni, poznate i kao kontrails, i razjasniti zablude vezane uz te tragove koje neki nazivaju "chemtrails".

Kontrails, ili tragovi kondenzacije, su oblačni tragovi koji se pojavljuju iza mlaznih aviona. Evo kako se to događa:

- Izgaranje goriva: Mlazni avioni koriste kerozin kao gorivo. Kerozin se miješa s kisikom iz zraka i izgaraju u motorima aviona, stvarajući toplinu i plinove, uključujući vodenu paru (H2O) i ugljični dioksid (CO2).

- Stvaranje vodene pare: U procesu izgaranja, kerozin reagira s kisikom iz zraka i stvara vodenu paru. Vodena para je u obliku plina na visokim temperaturama u motorima.

- Brzo hlađenje: Kad vodena para izađe iz motora aviona, brzo se hladi zbog niskih temperatura na visinama na kojima lete avioni. Ovaj brzi hlađenje uzrokuje da se vodena para kondenzira natrag u tekuću ili čvrstu fazu, stvarajući mikroskopske kapljice leda ili kristale.

- Vidljivi tragovi: Ove mikroskopske čestice leda ili kristali reflektiraju sunčevu svjetlost, stvarajući bijele tragove koje vidimo kao kontrails. Ovi tragovi su slični oblacima i mogu se širiti i zadržavati se u zraku, ovisno o vremenskim uvjetima.

Što se tiče "chemtrails" teorija, važno je napomenuti da nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju postojanje tajnih programa prskanja kemikalijama iz komercijalnih mlaznih aviona. Većina tih teorija temelji se na spekulacijama i dezinformacijama.

Kontrails su prirodna pojava i ne predstavljaju opasnost po okoliš ili zdravlje ljudi. Ljudi koji tvrde suprotno često nemaju znanstvene dokaze koji bi podržali takve tvrdnje.

Stoga, možete biti sigurni da tragovi koje vidite za većinu komercijalnih aviona su uobičajeni kontrails, a ne tajni kemijski tragovi.

Zašto se nekada vide duže, nekada kraće, nekada se uopće ne vide

Vidljivost tragova kondenzacije (kontrails) iza mlaznih aviona ovisi o nekoliko faktora, uključujući vremenske uvjete, visinu leta aviona, i karakteristike mlaznih motora. Evo nekoliko razloga zašto se intenzitet i prisutnost kontrailsa mogu razlikovati:

- Vlažnost zraka: Kontrails se formiraju kada vodena para iz izgaranja avionskog goriva kondenzira na mikroskopske čestice leda ili kristale. Ako je zrak na visinama gdje avion leti veoma suh, kontrailsi će se teže formirati ili će biti kratkotrajni. Suprotno tome, u vlažnijim uvjetima, kontrailsi će biti izraženiji i dulje će ostati vidljivi.

- Temperatura: Hladnije temperature na visinama na kojima avioni lete pogoduju formiranju i održavanju kontrailsa. U toplijim uvjetima, kontrailsi će se brže raspršiti i nestati.

- Visina leta: Avioni lete na različitim visinama, ovisno o njihovom tipu, rutama i uvjetima. Kontrailsi se često formiraju na visinama gdje je zrak hladniji i vlažniji. Ako avion leti na nižoj visini gdje je temperatura viša, kontrailsi će se teže formirati ili će biti manje vidljivi.

- Tip motora: Moderni mlazni motori su učinkovitiji u sagorijevanju goriva i stvaranju manje vodene pare, što može utjecati na prisutnost kontrailsa. Stariji ili manje efikasni motori mogu češće stvarati izražene kontrails.

- Zračni promet: Gustoća zračnog prometa u nekom području može utjecati na broj aviona koji ostavljaju kontrails. U područjima s visokom koncentracijom letova, kontrailsi će biti češći i mogu se stapati u oblake.

Sve te varijable čine da kontrailsi budu nepredvidljivi u svakom trenutku i na svakom mjestu. U osnovi, prisutnost i intenzitet kontrailsa ovise o kompleksnoj interakciji između vremenskih uvjeta i letačkih parametara.

Kopirati
Drag cursor here to close