Pokazat će studija

Može li Apple Watch predvidjeti COVID?

Apple je u suradnji sa sveučilištem Washington i organizacijom Seattle Flu Study pokrenuo istraživanje koje ima zadatak provjeriti mogu li pametni satovi rano otkriti respiratorne bolesti poput COVIDa-19.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 04. 2021. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživači okupljeni u organizaciju Seattle Flu Study, koja proučava respiratorne bolesti, u suradnji sa sveučilištem Washington i Appleom, pokušat će kroz šestomjesečnu studiju otkriti mogu li se pametni uređaji poput mobitela i satova koristiti za predviđanje bolesti.

Studija će se provoditi u američkom Seattleu, gdje je upravo pokrenuta potraga za volonterima koji bi u njoj sudjelovali.

Prijaviti se mogu stanovnici ovog grada i njegove okolice, u dobi od 22 ili više godina, koji posjeduju iPhone 6S ili noviji.

Onima koji "upadnu" u studiju organizatori će na korištenje dati Apple Watch, a sudionici će ga morati nositi kroz razdoblje od šest mjeseci.

Osim što će ovaj pametni sat bilježiti njihove aktivnosti i podatke o zdravlju, s vremena na vrijeme ispitanici će morati putem iPhonea popuniti i anketu o mogućim simptomima i životnim navikama, javlja Bug.

Svi ovi podaci koristit će se u svrhu analize. U slučaju da se tijekom studije netko od sudionika zarazi koronavirusom, organizatori istraživanja omogućit će mu testiranje, a potom će putem Apple Watcha prikupljati i dodatne podatke o zdravlju.

Podaci koje Apple i suradnici prikupe poslužit će za modeliranje i izradu predviđanja širenja respiratornih bolesti kao što je COVID-19.

Postoje, naime, naznake da bi Apple Watch mogao otkriti suptilne promjene u srčanom ritmu čak i do tjedan dana prije nego se kod zaraženih osoba pojave prvi vidljivi simptomi ove bolesti.

U slučaju da studija potvrdi tu mogućnost, to bi značilo da bi znanstvenici mogli dobiti novi način otkrivanja ove bolesti u ranoj fazi, a samim time i još jednu mogućnost sprječavanja njezinog širenja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close