Obrana glave

Mozak u ustavu: Zamislite ovaj zakon u BiH

Stručnjaci su već uspjeli u mozak miševa usaditi ideje o nečemu što nisu nikada doživjeli, a koje sada prihvaćaju kao vlastite.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 05. 2021. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čile će biti prva država na svijetu koja će zaštititi "prava na mozak", odnosno upisat će u Ustav odredbu o zaštiti ljudskog mozga od manipulacija koje mogu nastati razvojem umjetne inteligencije.

Taj prijedlog već je jednoglasno prihvaćen u Senatu i o njemu raspravlja tamošnji zastupnički dom, objavila je Srna.

Podsvijest koja nije vaša

U Ustav Čilea bit će uvedeno "očuvanje fizičkog i psihološkog integriteta" građana tako da nikakav "autoritet ili pojedinac" ne može primjenom novih tehnologija koje djeluju na ljudski mozak "povećati, smanjiti ili remetiti individualni integritet bez pristanka osobe".

Senator Guido Girardi, jedan od promotora tog zakonskog prijedloga, objašnjava da se njime želi zaštititi "posljednja granica" ljudskog bića - njegov um.

Čileanski zakonodavci smatraju da su neurotehnologije sposobne da provode procese "čitanja" i "upisivanja" u mozak, omogućavajući time registriranje mentalnih podataka neke osobe, te da bi u bliskoj budućnosti mogle i da ih mijenjaju ili dodaju nove.

"Ako ta tehnologija može čitati vaše misli i prije nego što postanete svjesni šta mislite - ona može upisati u vaš mozak emocije, misli, podsvijest koja nije vaša i koje vaš mozak neće moći prepoznati kao vaš", objašnjava senator Girardi.

Usađivanje ideja

Španjolski znanstvenik sa sveučilišta Columbia u New Yorku Rafael Yuste upozorava da su stručnjaci već uspjeli u mozak miševa usaditi ideje o nečemu što nisu nikada doživjeli, a koje sada prihvaćaju kao vlastite.

"Ako možete ući u mozak, u kemijski proces mozga, stimulirati ga ili inhibirati, onda možete i mijenjati odluke ljudi. To je nešto što već činimo sa životinjama", tvrdi Yuste.

Kaže i kako postoji dobra strana ovih neurotehnologija, a odnosi se na zdravlje ljudi.

Kao primjer Yuste navodi da će se u bliskoj budućnosti implantatima moći liječiti gluhoća ili sljepilo zahvaljujući već uspješnim ispitivanjima provedenim u laboratoriji na čimpanzama.

Moguće je čak ugraditi stimulatore u mozak koji mogu poboljšati život oboljelih od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti ili šizofrenije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close