Marina Pendeš

Ministarstvo obrane BiH dugi niz godina ima kvalitetnu suradnju s medijskim kućama u BiH

Sci-Tech / Tehnologija | 24. 01. 2014. u 11:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli sto o temi "Mapiranje tekućih izazova u izvještavanju medija o pitanjima odbrane" održava se danas u Sarajevo, a cilj je kreirati forum na kojem bi se vodila rasprava o suradnji i odnosima između institucija sektora obrane i medija u BiH.

Za Marinu Pendeš, zamjenicu ministra obrane BiH, jako je važno što Ministarstvo obrane BiH dugi niz godina ima kvalitetnu suradnju s medijskim kućama u BiH, "ali to ne znači da ta suradnja ne može biti bolja, te da način prezentiranja informacija, dešavanja i aktivnosti, OS i MOBiH može biti i kvalitetniji, transparentiji, prihvatljiviji javnom mnijenju".

- Okrugli sto daje mogućnost da u razgovoru vidimo šta je to što predstavnici institucija mogu zamjeriti predstavnicima medija, ali isto tako šta to novinari mogu zamjeriti MO i OSBiH - kazala je Pendeš.

Izrazila je očekivanje da će ovaj okrugli sto iznaći neke naputke ili preporuke koje će pomoći svima nama u pravovremenom, točnom i transparentnom izvještavanju javnosti, ne podliježući dnevnopolitičkim zbivanjima nego uistinu fokusirati se na ono što je problem.

- Na jednoj strani imamo institucije koje su dužne osigurati informacije građanima i javnosti, a na drugoj imamo medije koji imaju obavezu prema građanima, ali i pravo da izvještavaju o pitanjima koja su od javnog značaja - kazao je novinarima Denis Hadžović, iz Centra za sigurnosne studije BiH.

Naglašava da u nekim slučajevima taj odnos baš i ne funkcionira najbolje, te su odlučili da organiziraju seminar, da obje strane kažu svoje probleme, ograničenja i uspješne korake koji su do sada napravljeni.

- Jednostavno, jedan interaktivni odnos gdje bi svi dali svoje mišljenje i s tim poboljšali svoj rad ubuduće i na zadovoljstvo građana koji bi imali pravovremene i kvalitetne informacije - rekao je za medije Hadžović.

Hadžović ima pozitivna iskustva s novinarima jer bez novinara mi ne bismo bili toliko svrsishodni u našem radu ako javnost ne bi znala šta radimo, to znači da ne dajemo svoj puni doprinos ovom demokratskom nadzoru.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo u Srbiji Branko Čečen je saradnju medija i državnih organa u Srbiji ocijenio značajno boljom nego što je to u BiH, sudeći prema iskustvima novinara iz BiH s kojima sarađuje.

Prenoseći svoja iskustva kazao je da je u Srbiji postojao dosta organiziran i civiliziran pritisak civilnog sektora, nevladinih organizacija, građana, pa čak i nekih državnih organa nakon donošenja Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja.

- Uz veoma sposobnog čovjeka koji je vodio neovisno tijelo koje se bavi time, mi smo došli do najvećih postotaka dobijenih dokumenata u Europi. U Srbiji mnogo toga ne radi, ali ovaj zakon radi. To ne samo da ne vidimo u BiH nego vidimo pokušaj da se zakon ograniči, da bude restriktivniji nego što je bio - kazao je Čečen u izjavi za medije.

Naglašava da mediji u Srbiji nisu onoliko profesionalni koliko bi trebali, te da su u velikoj mjeri pod političkom i kontrolom drugih vrsta, tako da organizacije, kao što je Centar za istraživačko novinarstvo, imaju vrlo bitnu ulogu.

- Tih organizacija je dosta i nadati se da ćemo jednoga dana dočekati dan neformalne kontrole nad medijima, ali i da ćemo ga dočekati s više organizacija koje se bave novinarstvom potpuno profesionalno, nepristrano i po najvišim međunarodnim standardima - kazao je Čečen.

Dodao je da u Srbiji ne postoji javno mnijenje, jer je pod velikim utjecajem elektronskih medija koji veoma snažno utječu na dio stanovništva koji je povelik, koji ne čita, koji nema dovoljno kapaciteta da analitički posmatra stvarnost. A kada su mediji pod političkom kontrolom znači da tu postoji veoma dirigovano javno mnijenje i to je jedan od najvećih problema u Srbiji.

Čečen rješenje vidi u konstantnom pritisku na državne organe da sarađuju s medijima, konstantnom pritisku na medije da budu profesionalniji, konstantnom razvoju civilnog sektora koji će moći da artikuliše i jedno i drugo, da bude neka vrsta posrednika.

- Tu leži mogućnost za normalizaciju bilo kakvih odnosa i bilo kakve situacije, ekonomske, političke, pa i ove. To se u Srbiji pokazalo na primjeru baš ovog zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, gdje smo neprimjetno došli  do toga da su se državni organi smijali kada im tražimo dokument, ili budu vrlo neprijatni, do toga da sada jako dobro znaju da su obavezni to da urade - rekao je Čečen.

Okrugli sto organizira Centar za sigurnosne studije (CSS) i Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH, a uz podršku Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).

Kopirati
Drag cursor here to close