izmjene

Manja vojska BiH će koštati više

Sci-Tech / Tehnologija | 18. 07. 2016. u 13:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregled obrane, dokument koji Ministarstvo obrane (MO) BiH treba utvrditi do 31. studenog ove godine, predvidjet će smjernice za smanjenje broja vojnika Oružanih snaga (OS) sa 10.000 na 9.200, ali i za povećanje BDP-a za vojsku na dva posto.

Prema riječima Marine Pendeš, ministrice obrane BiH, ovaj dokument ima izniman značaj za našu zemlju, iako sam po sebi ne znači uvjet za aktiviranje MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO).

"Dobili smo rok od Predsjedništva BiH kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga da implementiramo smjernice, ali i napravimo određene izmjene. Riječ je o pregledu modernizacije Oružanih snaga, tako da ćemo imati smjernice kako će izgledati OS BiH u narednih 10 godina", pojašnjava Pendeš.

Zanimljivo je da je usvajanje ovog dokumenta dugo bilo blokirano kao prvorazredno političko pitanje, no sadašnje Predsjedništvo uspjelo je pronaći modus za dogovor, što potencira i Pendeš.

"Saveznici su rekli da naša angažiranost na pregledu obrane pokazuje funkcionalnost države, pogotovo što je ovo Predsjedništvo uspjelo dogovoriti nešto što prethodni saziv nije uspijevao godinama", ističe ona.

Inače, kad dokument bude usvojen, on treba jasno definirati veličinu i kapacitet OS BiH, odrediti smjernice za modernizaciju vojske, utvrditi planove za međunarodne vojne misije itd.

Po usvajanju ovog dokumenta, Pendeš, pak, očekuje i aktiviranje MAP-a, što je ključna stepenica ka članstvu u NATO. No, Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, naglašava da pregled obrane nema izravne veze s putem u NATO te da ne utječe na aktiviranje MAP-a.

"MAP u RS nikome nije problematičan, ni SNSD-u, ni SDS-u, ni PDP-u. Ali treba najprije ispuniti uvjete, kao što je knjiženje vojne imovine", podsjeća Ivanić. On, pak, izražava zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH nedavno uspjelo dogovoriti smanjenje pripadnika OS BiH sa 10.000 na 9.200, vojnih lokacija sa 63 na 57, kao i da broj perspektivnih vojnih skladišta sa omjera 4:1 dovedu na omjer 4:2.

"Sve je to primjereno strukturi OS BiH, i time su ispunjeni interesi i BiH, ali i RS", navodi Ivanić. Svi ovi procesi, zapravo, dio su priprema sustava obrane za preuzimanje vojne doktrine NATO i samog članstva, no Ivanić smatra da je o članstvu još prerano pričati te da će o tome odlučivati "neke sljedeće generacije političara", prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close