Smanjenje troškova hlađenja

Kina planira podatkovni centar u oceanu

Južni otok Hainan započeo je rad na prvom podvodnom komercijalnom podatkovnom centru na svijetu. Na web mjestu vlasti Hainana navodi se kako se očekuje da će projekt biti završen za pet godina.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 06. 2021. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Kina planira podatkovni centar u oceanu

Kina planira gradnju podatkovnih centara u oceanu kako bi pomogla smanjiti skupe troškove hlađenja moćnih računala i poslužitelja. Usto, Kina nastoji smanjiti i upotrebu tradicionalnih izvora energije i naravno smanjiti emisiju štetnih plinova.

Južni otok Hainan započeo je rad na prvom podvodnom komercijalnom podatkovnom centru na svijetu. Na web mjestu vlasti Hainana navodi se kako se očekuje da će projekt biti završen za pet godina.

Data centri pohranjuju i obrađuju internetske podatke i troše velike količine energije za hlađenje svojih računalnih mreža. Troškovi napajanja predstavljaju do 70 posto operativnih troškova u podatkovnom centru u Kini.

Tvrtka za pomorsku tehnologiju Highlander surađuje s lokalnom vladom na izgradnji podatkovnog centra. Tvrtka je priopćila da će pružatelj internetskih usluga Beijing Sinnet Technology upravljati podatkovnim centrom u budućnosti.

Highlander je dodao da su završeni i konačni dizajn centra i studija područja uz obalu.

Neki stručnjaci kažu da bi podmorski podatkovni centar smanjio troškove hlađenja koristeći se vrlo niskim oceanskim temperaturama. Ali drugi su zabrinuti zbog povrata ulaganja i pouzdanosti podmorskih usluga.

Inače, 2018. godine Microsoft je spustio nekomercijalni podatkovni centar veličine kamiona na oko 35 metara u more u blizini Velike Britanije. Mali podatkovni centar vraćen je na kopno prošle godine, a Microsoft je eksperiment proglasio uspješnim. (render podatkovnog centra Hainan u oceanu, izvor HNNTV.cn, fotografija Microsoftova eksperimentalnog podmorskog data centra izvor Microsoft)

 

Kopirati
Drag cursor here to close