NSO dobila odobrenje

Izrael odobrio prodaju softvera za špijunažu Saudijskoj Arabiji

U tužbi se navodi da su Saudijci nadgledali njegovu komunikaciju s ubijenim saudijskim novinarom Jamalom Khashoggijem
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 12. 2018. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je odobrio cyber kompaniji NSO da proda softver za špijunažu Saudijskoj Arabiji, kako bi mogla hakirati disidente i neprijatelje prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, objavio je WP, pozivajući se na dva bivša sigurnosna dužnosnika SAD-a.

Izvještaju u američkom listu o prodaji sustava Pegasus Rijadu prethodila je tužba oštrog kritičara saudijske kraljevske obitelji Omara Abdulaziza koji živi u Kanadi.

U tužbi se navodi da su Saudijci nadgledali njegovu komunikaciju s ubijenim saudijskim novinarom Jamalom Khashoggijem, koristeći softver kompanije NSO sa sjedištem u Izraelu. Kolumnist WP-a piše kako je saudijski dužnosnik Saud al Kahtani namjeravao nabaviti Pegasus za mrežu nadgledanja čiji je cilj pomoći MBS u "borbi protiv unutarnjih neprijatelja".

Neimenovani američki dužnosnici rekli su da je Izrael odobrio prodaju te tehnologije Saudijcima, usprkos sumnji da oni preprodaju visoko osjetljive tehnologije drugoj arapskoj državi s kojom Izrael nema odnose. Zaključeno je međutim da prodaja doprinosi razvoju izraelsko-saudijskih odnosa i politici suprotstavljanja Iranu, kao i podjeli obavještajnih informacija u regiji.

Prodaju sustava mora odobriti agencija za kontrolu izvoza Ministarstva obrane Izraela. Ministarstvo je odbilo komentirati svoju politiku pozivajući se na brigu za sigurnost.

WP je objavio i kako je softver prodan preko ogranka kompanije koji je stacioniran u Luksemburgu.

Kopirati
Drag cursor here to close