Promjene u vlasništvu

Italija priprema žalbu na kinesko preuzimanje proizvođača vojnih dronova

Rim je u kolovozu otvorio istragu o prodaji 75 posto udjela u Alpi Aviationu 2018. godine kako bi utvrdio je li trebao biti obaviješten o transakciji prema propisima o zadržavanju kontrole nad strateški važnim kompanijama.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 11. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BAE Systems / Mini vojni dronovi

Italija smatra da je trebala biti uključena u donošenje odluke o kineskoj kupnji proizvođača vojnih dronova i uložit će žalbu koja bi na kraju mogla rezultirati poništenjem preuzimanja ako ne dobije zadovoljavajuće objašnjenje, rekla su tri izvora.

Rim je u kolovozu otvorio istragu o prodaji 75 posto udjela u Alpi Aviationu 2018. godine kako bi utvrdio je li trebao biti obaviješten o transakciji prema propisima o zadržavanju kontrole nad strateški važnim kompanijama.

Sporazum je pokazao da promjene u vlasništvu kompanija često prolaze neprimijećeno unatoč pojačanom pritisku u SAD-u i u Europi da se prate potencijalni rizici po nacionalnu sigurnost koje mogu predstavljati kineski ulagači.

Proizvođača vojnih dronova preuzele su preko niza investicijskih ogranaka kineske kompanije China Corporate United Investment Holding i CRRC Capital Holding, koje pak kontroliraju upravni odbor zone za ekonomski razvoj Wuxi Liyuan i SASAC, prenosi Hina.

Nakon dubinske analize vlada priprema službenu obavijest koju će poslati svim uključenim stranama, tražeći pojašnjenja, kazala su u utorak tri izvora izravno uključena u predmet.

Talijanske vlasti posvećuju “najveću pozornost” tom pitanju, dodao je jedan od njih.

Četvrti izvor rekao je da su kineski investitori 75 posto udjela u Alpi Aviationu platili gotovo šest milijuna eura.

Rim bi mogao odrediti kazne koje bi, u najozbiljnijem slučaju, mogle dovesti do poništenja prodaje.

Javnost je doznala za slučaj u rujnu kada je talijanska porezna policija objavila da je pokrenula istragu zbog sumnje o mogućem kršenju propisa o prodaji vojnog materijala, dodavši da obuhvaća šest osoba.

Sporazum “nesumnjivo” predstavlja predatorsko ulaganje u tehnologiju, izjavili su tada iz policije.

Nijedna kineska tvrtka nije odgovorila na zahtjev za komentarom nakon radnog vremena, a ured talijanskog premijera Maria Draghija odbio je komentirati informaciju o mogućoj blokadi kineske kupnje Alpi Aviationa.

Talijanska kompanija nije odmah bila dostupna za komentar, a njezini odvjetnici rekli su već ranije da je tvrtka u prodaji ispoštovala sve propise.

Vlada ima posebne ovlasti koje joj omogućuju blokadu preuzimanja strateških kompanija ako kupci dolaze iz zemalja izvan Europske unije, a do kraja ove godine može blokirati i kupce iz Unije.

Italija je od 2012. iskoristila ‘zlatnu dionicu’ u četiri slučaja, a tri puta kupci su bile kineske tvrtke. Dvije ponude odbijene su za mandata Marija Draghija koji je preuzeo dužnost prije devet mjeseci.

Draghi je prošlog mjeseca uložio veto na prodaju proizvođača sjemena povrća kineskoj grupi Syngenta, a u travnju spriječio je kinesku tvrtku Shenzhen Invenland Holdings u pokušaju kupnje većinskog udjela u proizvođaču poluvodičke opreme. je AEK.

Kopirati
Drag cursor here to close