Kraj zamjenskim baterijama?

iOS upozorava ako baterija iPhonea nije zamijenjena u Appleovom servisu

Na modelima Phone XR, XS, i XS Max, u iOS-u 12 i 13 Beta, primijećeno je da se u izborniku umjesto stanja baterije prikazuje obavijest o neautoriziranoj zamjeni iste.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 08. 2019. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci koji se bave popravcima mobitela, YouTube kanal TheArtofRepair te poznata stranica iFixIt, potvrdili su kako na novijim inačicama iPhonea dolazi do manje, ali nekima iritantne, promjene u izborniku "Battery Health", u slučajevima kad je baterija uređaja neovlašteno zamijenjena.

Dakle, kad se na nekom od najnovijih iPhonea, modela XR, XS, ili XS Max, baterija zamijeni u servisu koji nije Appleov, u ovom se izborniku javlja poruka koja korisnika upozorava na to, piše Bug.hr.

"Ne možemo potvrditi da ovaj iPhone ima originalnu Appleovu bateriju. Informacije o zdravlju stoga nisu dostupne na ovu bateriju" – stoji u vrhu izbornika koji, sukladno napisanome, više ne izvještava o dostupnom kapacitetu baterije.

Video: The "SERVICE" issue in XR XS & XS Max Batteries | is APPLE taking part lock down TOO FAR?

Kraj zamjenskim baterijama?

Ovaj način "zaključavanja" hardvera na isključivo originalne dijelove i servis u ovlaštenom servisu malo se kome dopada, pogotovo stoga što se poruka javlja i kada se u vanjskim servisima ugrade i originalne Appleove baterije. Očito je, za sada, jedini način da se ovaj problem izbjegne otići u Appleov (obično skuplji) servis i tamo zamijeniti bateriju, piše Bug.hr.

IFixIt je kontroverznu praksu zaključavanja hardvera već nazvao "neprijateljskom prema korisnicima" kojima se onemogućava jedna funkcija telefona samo zato što ga nisu servisirali u ovlaštenom servisu. Poručuju da će telefon i dalje raditi normalno, osim što će u izborniku stajati poruka o neautoriziranoj bateriji, a podatak o kapacitetu neće biti dostupan. Svejedno, ovaj korak mogao bi dovesti i do restriktivnije politike zaključavanja hardvera, pa poručuju korisnicima da se pobune i zatraže povratak "prava na popravak", kako od Applea tako i od zakonodavaca u SAD-u.

 

Kopirati
Drag cursor here to close