Prevaranti su svuda oko nas

Scammeri s Moravu: Borba protiv cyber kriminala

Podrška OLX-a je bila iznimno brza i učinkovita. Korisnički račun prevaranta suspendiran je gotovo odmah. No, to nije bio kraj priče.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 12. 2023. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U današnjem digitalnom dobu, gdje sve češće obavljamo kupnje i prodaje putem online platformi, raste i opasnost od cyber kriminala. Nedavno sam skoro postao žrtva perfidne prevarantske taktike na OLX-u, što me potaknulo da podijelim svoje iskustvo i istaknem važnost brze reakcije i suradnje kako bismo se zajedno borili protiv ovakvih prijetnji.

Priča počinje naizgled bezopasnim pitanjima od strane kupca na OLX-u koji je izražavao interes za proizvod koji sam oglašavao. Klasična pitanja poput "Razlog prodaje?" i "De mi malo opiši proizvod?" bila su samo početak dobro smišljenog plana cyber prevaranta.

Nakon nekoliko inicijalnih poruka, dobio sam link koji je izgledao kao standardna OLX stranica za unos podataka. Link je bio https://olx.nloader.site/35519465322. Kliknuo na njega, iako sam bio siguran da se radi o prevari.

Odmah nakon unosa podataka s moje bankovne kartice, dobio sam push notifikacije koje su sugerirale da će uskoro sredstva biti prebačena sa moga račun. Scammer je dobio pristup broju virtualne Revolut kartice, koja je bila bez sredstava te tako bio onemogućen da ispuni svoj plan.

Slijedio je pokušaj povlačenja novca, ali s obzirom na to da je na kartici bilo 0, njegovi planovi su propali. Tijekom tog vremena, brzom reakcijom sam podnio prijavu na OLX platformi, opisujući situaciju i prilažući sve relevantne informacije.

Srećom, podrška OLX-a je bila iznimno brza i učinkovita. Korisnički račun prevaranta suspendiran je gotovo odmah. No, to nije bio kraj priče.

Odlučio sam zadržati scammera aktivnim na razini komunikacije kako bih mu signalizirao da su njegovi planovi propali. Nakon obavijesti da je virtualna kartica poništena te da mu je plan osujećen, prevarant je i dalje pokušavao izvesti svoju prevaru putem push notifikacija.

Nakon nekoliko pokušaja, prevarant je shvatio da je njegova igra gotova. Uvidjevši da neće izvući ni cent, te da ne prolaze ni push notifikacije je zatvorio link s lažnom stranicom, vjerojatno tražeći nove žrtve.

Ovo iskustvo naglašava važnost educiranja korisnika o cyber prijetnjama te brze reakcije online platformi i korisnika samih kako bi se zaustavili cyber kriminalci. Zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurnije okruženje za sve korisnike interneta.

Internet prijevare

Sve županijske policije u BiH, u posljednje vrijeme primaju veći broj prijava od građana, žrtava internet prijevara, koje se odnose na prodaju putem platforme “OLX”.

Naime, građanima koji prodaju robu putem platforme "OLX", javljaju se osobe sklone prijevarama putem aplikacija “Viber”, WhatsApp” ili drugih aplikacija za komunikaciju, predstavljajući se kao potencijalni kupci.

Nakon kraće konverzacije, "kupci" pišu da su zainteresirani za kupovinu artikla, žrtvi prevare šalju link-poveznicu s uputom da treba otvoriti link kako bi dogovorili uplatu za artikl.

Nakon što žrtva prijevare otvori link, učita se stranica po izgledu slična stranici "OLX" ili "BH Pošta".

Žrtve dovedene u zabludu, misleći da se radi o pravoj stranici, po uputama kupca, unose sve podatke kao što su: ime i prezime, broj bankovne kartice i CVC broj, kao i druge podatke potrebne da "kupac" realizira prevaru.

Nakon što žrtva unese tražene podatke, od nje se zahtijeva da potvrdi ponuđenu opciju o završenoj kupovini, pa čak i da potvrdi kupovinu putem koda koji se pošalje na mobilni telefon.

Prijevaru je moguće prepoznati po tome što se “kupci” javljaju izvan platforme OLX, uglavnom putem aplikacije Viber ili WhatsApp, tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni; šalju linkove koji ne sadrže domenu OLX.ba, a koji vode na sasvim drugu stranicu i nikada se ne javljaju na pozive uglavnom pod izgovorom da su zauzeti poslom niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla.

Kopirati
Drag cursor here to close