Ogromna šteta

Huaweiju će isporuka mobitela pasti do 60% zbog Trumpa

U Huaweiju ove godine navodno očekuju pad isporuka pametnih telefona od čak 60 posto.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 02. 2021. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Huawei je bio na odličnom putu ostvarivanja svojih velikih ambicija preuzimanja vodeće pozicije na globalnom tržištu pametnih telefona.

Po prodaji su preskočili Apple i zaprijetili Samsungu, no onda je na scenu stupio Trump sa sankcijama i zabranama poslovanja s kineskom kompanijom, što je ujedno označilo i kraj ambicija za dominacijom na tržištu smartphonea.

Uslijedio je slobodan pad prodaje na globalnom tržištu, koji je djelomično kompenziran dobrom prodajom u Kini, a o kakvim se brojkama radi najbolje pokazuju brojke iz posljednjeg kvartala prošle godine.

Tijekom posljednja tri mjeseca prošle godine Huawei je isporučio 33 milijuna pametnih telefona, što je pad od čak 41 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

S takvim brojkama je pretendent za prvo mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona pao na - šesto. No čini se kako se kraj krizi ne nazire te nema previše optimizma niti za ovu godinu.

Naime, prema informacijama koje dolaze iz izvora povezanih s kompanijom, iz Huaweija su partnere i dobavljače obavijestili da će, zbog američkih sankcija, u 2021. narudžbe za njihove pametne telefone pasti za više od 60 posto. Prošle godine Huawei je isporučio oko 190 milijuna pametnih telefona, dok bi ta brojka ove godine mogla pasti na samo oko 70-80 milijuna, objavili su na Cnetu.

Iako se to ne spominje u medijskim izvještajima, nije teško zaključiti kako će kineska kompanija većinu telefona prodati na domaćem tržištu.

Inače, Huawei je već prodao svoj brend jeftinijih telefona Honor, a navodno planiraju prodati i svoje najpopularnije serije pametnih telefona P i Mate.

Što se daljnje budućnosti tiče, osnivač Ren Zhengfei prošli tjedan rekao je kako je uvjeren da će Huawei, usprkos svim problemima i poteškoćama, ipak preživjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close