Mreže

Hoće li internet izdržati korona virus?

Zapadnoeuropski provideri telekomunikacionih usluga ipak tvrde da mogu izaći na kraj sa povećanim internet prometom, ali i da rade na tome da povećaju svoje kapacitete, prenose europski mediji.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 03. 2020. u 07:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rad od kuće, zatvaranje škola i sveučilišta i izolacija zbog korona virusa izazvali su u dijelovima Europe nezabilježeni pritisak na internet i na fiksne i mobilne telekomunikacije, pa su u pojedinim zemljama provajderi pozvali korisnike da se ponašaju racionalno kako bi se izbjegao kolaps sustava.

Zapadnoeuropski provideri telekomunikacionih usluga ipak tvrde da mogu izaći na kraj sa povećanim internet prometom, ali i da rade na tome da povećaju svoje kapacitete, prenose europski mediji.

U njemačkom data centru DE-CIX (Commercial Internet Exchange) u Frankfurtu, drugom po protoku informacija internet čvoru na svijetu i najvažnijoj interkonekcijskoj platformi u Europi, 15. ožujka uveče zabilježen je novi svjetski rekord u protoku informacija od 9,1 terabita u sekundi.

Predstavnici DE-CIX centra ipak tvrde da bi mogli osigurati neophodnu frekvencijsku širinu za besprekornu interkonekciju, čak i kada bi sva poduzeća u Europi prešla na rad od kuće.

Glasnogovonik Njemačkog telekoma izjavio je za list Handelsblat da je ta kompanija još u siječnju pripremila planove za vanrednu situaciju i eventualnu pandemiju i da je glavni cilj da se očuva funkiconiranje infrastrukture, a da za sada nema nekog posebnog opterećenja mreže.

Predskednik njemačkog IT udruženja "Bitkom" Ahim Berg kaže da obavljanje mnogih aktivnosti od kuće zbog koronavirusa predstavlja izazov za mreže, ali da ne stvara obavezno i nove vrhove opterećenja, pošto se oni obično javljaju uveče, po završetku radnog vremena, prenosi Beta.

On je pojasnio da se opterećenje mreže u najvećoj mjeri može pripisati video-streamingu. Streaming video snimaka čini oko 60 posto ukupnog protoka podataka.

Prohtjevi rada od kuće i nastave preko interneta srazmjerno su skromni. Čak i video-konferencije su sa srazmjerno malim brzinama od 2 i 8 megabita u sekundi moguće bez problema, kazao je Berg.

Britanci vole igrice

I u Velikoj Britaniji telekomunikacijske kompanije samouvjereno tvrde da mogu izaći na kraj sa povećanom aktivnošću. Britanski provideri internet usluga (ISP) priopćili su da imaju planove za vanrednu situaciju i da mogu da se nose sa pojačanim pritiskom u radno vrijeme, uključujući i video-linkove i druge poslovne aplikacije za rad od kuće, prenio je BBC.

Mark Jackson, urednik stranice ISP Review, kaže da ne treba očekivati kolaps širokopojasnog interneta ili nešto slično, ali da je sasvim moguće smanjenje brzine interneta u vrijeme masovne upotrebe.

Izgleda da Britanci vrijeme koje moraju provesti kod kuće vole da ubijaju i igranjem igrica. Najveća svjetska platforma za kompjuterske igrice Steam u nedjelju je u Britaniji zabilježila rekord sa više od 20 milijuna igrača aktivnih u isto vreme.

Talijani pričaju mobilnim telefonima

Slična stvar zabilježena je i u Italiji koja je posebno teško pogođena epidemijom koronavirusa i gde je prinudna izolacija uvedena u mnogim oblastima na sjevernom, industrijski razvijenom dijelu zemlje.

Direktor Telekoma Italija Luigi Gubitosi izjavio je da je njegova firma kod kablovskog interneta zabilježila porast aktivnosi od 70 posto, dijelom i zahvaljujući aplikacijama za igrice poput Fortnite i Call of duty.

U Italiji je, međutim, pored interneta, zabilježen i značajan porast mobilnog prometa. Mobilna aplikacija Whatsapp priopćila je da je u Italiji zabilježen porast poruka i poziva od 20 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Microsoft zabilježio stopostotni porast upotrebe aplikacija koje se koriste za rad od kuće.

Španjolci pozvani da tijekom radnog vremena downloaduju samo dokumente

Španjolska ima jedan od najboljih širokopojasnih internet u Europi. U toj zemlji ima više brzih optičkih kablova nego u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji zajedno, ali se pokazalo da ni takva mreža ne garantira da ne može biti problema.

Vodeće španjolske telekomunikacijske kompanije u zajedničkom proglasu su pozvale korisnike da u danima koji dolaze fer i razumno koriste internet i usluge mobilne telefonije.

Prema pisanju medija, protok podataka kroz mreže telekomunikacijskih kompanija porastao je proteklih dana za 40 posto, broj mobilnih poziva za 50 posto, a broj poruka preko mobilne aplikacije WhatsApp porastao je petostruko.

Operateri su pozvali korisnike da u radno vrijeme downlaoaduju samo dokumente koji su im u tom trenutku potrebni, da obimnije dokumente ne šalju u vidu atachment u mailovima, već da šalju linkove ka tim dokumentima, da kada god je moguće koriste kopnene linije umjesto mobilnih uređaja, i da aplikacije koje služe za zabavu, za streaming filmova ili igranje igrica, koriste izvan udarnih vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close