Slavonski brod

Haker koji je upao u A1 ide u osnovnu školu

Policija je potvrdila da je Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od prijave hakerskog napada, intenzivno radila na utvrđivanju identiteta počinitelja kojega sumnjiče za oštećenje računalnih podataka i pokušaj iznude.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 02. 2022. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao počinitelja hakerskog upada u sustav A1 i krađu osobnih podatka najmanje 100.000 korisnika tog telekoma policija je razotkrila maloljetnika iz Slavonskog Broda.

Haker koji je upao u A1, ukrao osobne podatke i tražio oko pola milijuna dolara u kriptovalutama ima, kako doznaje Index, nepunih 15 godina.

Počinitelja policija svrstava u kategoriju mlađeg maloljetnika, što je termin koji obuhvaća tinejdžere od 14 do 16 godina. No doznali smo kako se radi o 14-godišnjaku, dakle o tinejdžeru s donje granice kategorije mlađeg maloljetnika.

Jučer ga je policija navodno sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisutnosti roditelja. Pretražili su obiteljsku kuću u kojoj su, prema Indexovim informacijama, pronašli opremu kojom je djelo počinjeno.

Kako se radi o maloljetniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu.

U 15 sati je održana presica policije u Slavonskom Brodu.

"Već drugi dan provodimo intenzivno kriminalističko istraživanje nad jednom maloljetnom osobom koja ima prebivalište na području Brodsko-posavske županije zbog sumnje da je počinila kazneno djelo oštećenja računalnih podataka i zloupotrebe naprava na štetu A1 Hrvatska", rekao je Renato Grgurić, šef odjela za kibernetičku sigurnost Ravnateljstva policije.

"Radi se o maloljetnoj osobi, nećemo više izlaziti s detaljima istrage", dodao je.

Policija je potvrdila da je Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od prijave hakerskog napada, intenzivno radila na utvrđivanju identiteta počinitelja kojega sumnjiče za oštećenje računalnih podataka i pokušaj iznude.

Prema pisanju medija haker je od teleoperatera tražio uplatu u kriptovaluti, točnije 150 ethereuma vrijednih oko 500 tisuća dolara, prijeteći da će objavi bazu s osobnim podacima korisnika na dark webu.

"Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1", priopćila je policija.

Dodaju da su stoga u ponedjeljak obavili "pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska".

"Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka. Kriminalističko istraživanje se nastavlja", zaključila je policija.

Prošloga tjedna policija je potvrdila da "poduzima mjere iz svoje nadležnosti" radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za hakerski napad kojim je kompromitiran dio osobnih podataka korisnika mobilne mreže A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska je ranije izvijestio da je policiji u srijedu prijavio "sigurnosni incident", odnosno hakerski napad kojim je komprimitiran dio osobnih podataka najmanje 100.000 korisnika te mreže, no ne i informacije o bankovnim karticama i računima korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close