Rezanje

Google svakodnevno blokira 18 milijuna prevarantskih i 240 milijuna neželjenih emailova o koronavirusu

Sve je više emailova u kojima se hakeri predstavljaju kao državne institucije i navode kako su im potrebni podaci o bankovnim računima korisnika kako bi im "uplatili državnu pomoć".
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 04. 2020. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa utjecala je i na kibernetičku sigurnost diljem svijeta. Hakeri na sve moguće načine pokušavaju iskoristiti situaciju u svoju korist i prevariti što više naivnih korisnika.

Google je tako objavio kako svakodnevno blokiraju više od 18 milijuna prevarantskih emailova o koronavirusu i Covid-19. Uz to treba dodati da blokiraju i više od 240 milijuna različitih neželjenih poruka vezanih uz koronavirus te više od 100 milijuna phishing emailova.

Među porukama koje najčešće blokira oni su u kojima se prevaranti predstavljaju kao predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, ne bi li "žrtve" natjerali da kliknu na zaražene poveznice ili doniraju novac za nepostojeće zaklade. Sve je više emailova u kojima se hakeri predstavljaju kao državne institucije i navode kako su im potrebni podaci o bankovnim računima korisnika kako bi im "uplatili državnu pomoć".

Iz Googlea ističu kako su zahvaljujući strojnom učenju i algoritmima uspjeli blokirati više od 99,9 posto takvih prevarantskih poruka.

No, uvijek postoji mogućnost da im neka poruka "promakne" i dođe u elektronski sandučić nekog korisnika. Kako bi i tada bili sigurni iz Googlea savjetuju nekoliko stvari, javlja Zimo.

Izbjegavajte preuzimati dokumente koje ne prepoznajete.

Provjerite jesu li poveznice u poruci ispravne prije no što ih kliknete.

Lažne adrese najčešće su veoma slične originalnima, ali imaju dodatne riječi ili krivu domenu (npr. .com umjesto .hr).

Nemojte klikati ili odgovarati na email poruke koje od vas traže osobne podatke. Prijavite ih Googleu pomoću posebnog gumba u Gmailu.

Prođite kroz "Security Checkupu" kako biste bili sigurni da je vaš račun zaštićen.

Kopirati
Drag cursor here to close