Stopama Applea

Google ponovno razvija vlastite čipove za svoja računala

Kombinacija vlastitog hardvera i softvera Appleu se pokazala dobitnom, kada su u pitanju i telefoni i računala. Slične planove sada imaju i u Googleu
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 09. 2021. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno smo pisali kako se Google ugledao na Apple te su krenuli u razvoj vlastitih čipova za svoje pametne telefone.

Prve modele s takvim procesorima nazvanim Tensor Google bi mogao predstaviti već ovog mjeseca i tek ćemo tada saznati kakve su njegove performanse i mogu li se usporediti s Qualcommovim procesorima Snapdragon koji pokreću većinu najjačih Androida.

No Google, čini se, nema namjeru stati samo na razvoju vlastitih procesora za pametne telefone, već su njihove ambicije puno veće. Naime, pored mobilnih čipova, počeli su i s razvojem procesora za - računala.

Naravno, i tu odmah možemo povući paralelu s Appleom koji je prošle godine predstavio vlastiti računalni hardver koji se pokazao snažniji i jači u odnosu na rješenja koja su do tada koristili (Intelovi procesori) te tijekom sljedećih godina namjeravaju u sva svoja nova računala ugraditi vlastite čipove, javlja Zimo.

Prema izvorima upoznatim s Googleovim planovima, u kompaniji žele prve uređaje koje će pokretati vlastiti hardver predstaviti tijekom 2023. godine, no naglašavaju kako bi se razvoj mogao odužiti pa bi se tako prvo računalo ili tablet s Googleovim čipovima moglo pojaviti još kasnije.

Inženjeri kompanije pri razvoju bi se trebali fokusirati na “AI akceleratore i optimizaciju” kako bi iz svog hardvera izvukli što više snage, uz što manju potrošnju. Za ovaj projekt već su počeli zapošljavati nove ljude, uglavnom iz Izraela, Indije i Tajvana.

Googleovi dosadašnji pokušaji na tržištu prijenosnika i tableta nisu zabilježili neki preveliki uspjeh.

Iako su Pixelbook Go i Pixel Slate odlični uređaji, potražnja korisnika za njima nije bila prevelika te Google još nije predstavio njihove nasljednike.

S fokusiranjem na vlastite procesore, kompanija očito okreće novu stranicu te možemo očekivati da će u budućnosti staviti veći naglasak i na hardver i prodaju hardvera, a ne samo na softver i servise.

Kopirati
Drag cursor here to close