Nova nadogradnja

Google karte pomažu u štednji novca i spašavanju planete

Nova nadogradnja Google karata mogla bi se svidjeti mnogim vozačima, jer će im ponuditi alternativne rute koje, financijski gledano, imaju najviše smisla.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 07. 2022. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi korisnici koji koriste Google karte uvijek traže u pravilu najbrži put do odredišta. Ipak, čini se da će vozačima uskoro biti ponuđena i energetski najučinkovitija ruta, ovisno o vrsti automobila koji imaju.

Takva nova značajka bi, na primjer, mogla omogućiti više stani-kreni prometa u hibridnom ili električnom automobilu, dok bi s druge strane uključila više krstarenja autocestom, ako vozilo koristi motor s unutarnjim izgaranjem.

Nadolazeću značajku otkrio je portal 9to5Google prilikom dekompiliranja nove nadogradnje aplikacije Google karata. Ta že značajka i dalje težiti da korisnike dovede do odredišta što je brže moguće, ali uzimajući u obzir i energetsku učinkovitost, javlja Zimo.

Primjerice, ako vas izravnija, ali zagušena ruta dovede do vcilja jednako brzo kao i duža vožnja autocestom, aplikacija bi mogla predložiti električnim i hibridnim vozačima da krenu tom rutom, jer ta vozila najbolje rade pri nižim brzinama i na njih manje utječe promet s čestim zaustavljanjima, nego vozila s unutarnjim izgaranjem. Slično tome, ima smisla da automobil na benzin ili dizel vozi autocestom i izbjegne dodatno onečišćenje zagušenog gradskog središta.

9to5Google je značajku otkrio na najnovijem beta ažuriranju Google karata (verzija 11.39), primjetivši uključeno nešto što izgleda kao pripreme za kasnije uvođenje nove značajke rutiranja u aplikaciju. Aplikacija se obvezuje da će vam "uštedjeti najviše goriva ili energije" odabirom najprikladnije rute.

Novo! Koristite rute s učinkovitom potrošnjom goriva prilagođene vrsti motora vašeg vozila... Uštedite više goriva odabirom vrste motora... Ove informacije pomažu Google kartama pronaći rutu koja će vam uštedjeti najviše goriva ili energije, stoji u tekstu koji se nalazi u ažuriranju aplikacije koje je analizirao spomenuti portal.

Ova značajka dolazi ubrzo nakon što je Google počeo dodavati alat za uštedu novca za uzimanje u obzir naknada za cestarinu prilikom izrade rute.

Kao i uvijek s ovakvim otkrićima, nije apsolutno sigurno da će značajka biti dostupna svim korisnicima Google karata. Ipak, njezino uključivanje u trenutnu beta verziju sugerira da je razvoj uvelike u tijeku i da bi sve u redu trebao doći u aplikaciju kasnije ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close