Nosivi gadgeti

Google gasi podršku za pametne naočale, ali ne odustaje od projekta

Prestanak proizvodnje i potpore za Glass Enterprise ne znači da su u potpunosti odustali od pametnih naočala.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 03. 2023. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je objavio kako je zaustavio prodaju svojih pametnih naočala namijenjenih tvrtkama, Glass Enterprise, a od rujna će prestati i sa softverskom podrškom za njih.

To je označilo kraj jednih od prvih i još uvijek najprepoznatljivijih, pametnih naočala s opcijom proširene stvarnosti.

Podsjetimo, Glass Enterprise je naslijednik Google Glassa, pametnih naočala koje su prikazivale informacije na malom prozirnom ekranu i omogućavale korisniku da istovremeno funkcionira u stvarnom svijetu i dobiva informacije u virtualnom, prenosi Zimo.

Prvi primjerci ovih naočala bili su dostupni developerima 2013. godine, no iako su izazvale velik interes kako među potencijalnim korisnicima, tako i među tvrtkama, nikad nisu zaživjele na tržištu.

Nekoliko godina kasnije, Google je ponovno lansirao pametne naočale, ali kao alat namijenjen tvrtkama za edukaciju i obuku radnika. Posljednja verzija tih naočala objavljena je 2019. godine i od tad je broj korisnika polako padao.

No, kako ističu iz Googlea, prestanak proizvodnje i potpore za Glass Enterprise ne znači da su u potpunosti odustali od pametnih naočala. Prošle su godine predstavili prototip pametnih naočala, ali za sad on nije dostupan kao gotovo proizvod.

Jedan od problema s kojima se Google, ali i drugi proizvođači koji su se okušali u pametnim naočalama poput Microsofta (a navodno na sličnom uređaju radi i Apple), je pitanje privatnosti, ali i spajanja proširene i virtualne stvarnosti sa stvarnim svijetom. Meta navodno radi na novoj verziji svojih Ray-Ban pametnih naočala koje bi trebale biti slične Googleovima, Microsoftov HoloLens se nudi američkoj vojsci (iako je i tamo bilo problema s korištenjem). a Apple navodno priprema set za virtualnu stvarnost, koji bi korisnicima omogućavao i da gledaju kroz transparentni ekran svijet oko sebe.

Kopirati
Drag cursor here to close