Predah tržištu električne energije

Finska pokreće nuklearnu elektranu

Očekuje se da će zadovoljiti 14 posto potražnje za električnom energijom u Finskoj kad postane potpuno operativan, čime će se smanjiti potreba za uvozom iz Rusije, Švedske i Norveške.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 03. 2022. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finski nuklearni reaktor Olkiluoto 3 je nakon dugog odgađanja u subotu započeo probnu proizvodnju, objavio je operater TVO, a očekuje se da će s vremenom smanjiti potrebu nordijske zemlje za uvozom električne energije i dovesti do nižih cijena.

Reaktor od 1,6 gigavata (GW) trebao je biti otvoren još 2009., ali su ga pratili tehnološki problemi koji su postali predmetom tužbi.

To je prva nuklearna elektrana u Finskoj u više od četiri desetljeća i prva u Europi u gotovo 15 godina. Olkiluoto 3 započeo je probnu proizvodnju na nešto više od 0,1 gigavata, što je tek mali dio ukupnog kapaciteta, a puna i redovita proizvodnja električne energije planirana je za kraj srpnja.

"OL3 značajno unaprjeđuje samodostatnost Finske u proizvodnji električne energije i pomaže u postizanju ciljeva ugljične neutralnosti", priopćio je operater Teollisuuden Voima (TVO).

Očekuje se da će zadovoljiti 14 posto potražnje za električnom energijom u Finskoj kad postane potpuno operativan, čime će se smanjiti potreba za uvozom iz Rusije, Švedske i Norveške.

"Olkiluoto 3 će smanjiti uvoznu ovisnost Finske i postat će zona jeftinije cijene", rekao je za Reuters Alexander Esser, ekonomist pri Aurora Energy Research.

Finski neto uvoz električne energije u prosjeku je iznosio 13 teravat sati (TWh) posljednjih nekoliko godina, što bi se trebalo smanjiti na pet do osam TWh do 2025. godine s Olkiluoto 3 u pogonu, dodao je Esser.

Nuklearna energija ostaje kontroverzno pitanje u Europi, a neke zemlje poput Njemačke postupno gase reaktore iz sigurnosnih razloga, dok druge poput Francuske i Britanije razmatraju gradnju novih.

TVO je u vlasništvu finskog poduzeća Fortum i manjih energetskih i šumarskih tvrtki.

Finska je jedina nordijska zemlja s velikim deficitom električne energije, rekao je Marius Holm Rennesund, partner konzultantske kuće Thema sa sjedištem u Oslu.

Thema predviđa da će finske veleprodajne cijene električne energije pasti na 60 eura po megavat satu (MWh) u 2023. godini s predviđenih 70 eura po megavat satu u ovoj godini.

Finske veleprodajne cijene električne energije bi u 2024. mogle pasti na 45 eura po MWh, rekao je Rennesund.

Kopirati
Drag cursor here to close