Korak dalje

Facebook želi razviti svoj operativni sustav za virtualnu i proširenu stvarnost

U velikoj inicijativi razvoja vlastitog hardvera, čipova, VR sustava i drugih uređaja, društvena mreža cilja i na pokretanje vlastitog operacijskog sustava.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 12. 2019. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Andrew Bosworth, šef Facebookovog odjela za hardver, dao je opširnu izjavu za portal The Information u kojoj je spomenuo nešto što je zainteresiralo mnoge diljem svijeta.

Najveća društvena mreža, naime, osim što ulaže milijarde u razvoj hardvera, pokušat će lansirati i vlastiti mobilni operacijski sustav.

Facebook, navode, ulaže velike količine novca u VR tehnologiju, nove poluvodičke čipove, hardverske uređaje poput Portala, a sve njih želi povezati jednim jedinstvenim operacijskim sustavom.

Cilj je, kako navodi Bosworth, ne biti ovisan o trgovinama aplikacija drugih kompanija, već imati cijeli ekosustav hardvera i aplikacija pod jednim krovom i pod vlastitom kontrolom, javlja Bug.

Pojavi li se zaista Facebookov OS, na njemu bi prije svega bili zasnovani njihovi uređaji poput VR ili AR naočala i drugih mogućih proizvoda na kojima rade.

U projekt su navodno uključene i druge kompanije koje rade na tehnologijama virtualne i proširene stvarnosti u kojima bi Facebookov OS bio primarno rješenje.

Međutim, ovaj bi operacijski sustav mogao biti i "rezerva" u slučaju da se dogodi neki veći spor s Appleom ili Googleom koji bi im onemogućio korištenje trgovina iOS i Android aplikacija.

Projekt vlastitog OS-a u Facebooku vodi Mark Lucovsky, nekadašnji zaposlenik Microsofta koji je radio na razvoju Windowsa NT.

Kopirati
Drag cursor here to close