Krenula testna faza

Facebook News – vijesti izravno s portala unutar društvene mreže

Facebook je počeo testirati uslugu News kojom će u posebnoj kartici korisnicima, prvo onima u SAD-u, početi prikazivati odabrane vijesti s partnerskih portala.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 10. 2019. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ideja o prikazivanju vijesti unutar Facebooka nije nova – ranije je ova društvena mreža pokušala s opcijom Instant Articles donijeti članke izravno s internetskih portala na News Feed, a sada za iste svrhe pokreće i sasvim novu uslugu.

Facebook News bi, prema planu Zuckerberga i njegove ekipe, postati jedinstveno mjesto unutar ove društvene mreže na kojem će posjetitelji moći čitati vijesti – ali ne one koje shareaju njihovi prijatelji, već one koje Facebookovi kuratori sadržaja pred njih stave.

Poznato je da su društvene mreže postale jedan od glavnih izvora informacija, pogotovo mlađoj publici, pa je logično da se Facebook odlučio i službeno postati mjesto na koje će se odlaziti po dnevnu dozu novosti, javlja Bug.

Vijesti će biti smještene u poseban "tab" unutar web sučelja i mobilne aplikacije, a dolazit će izravno od partnerskih portala. Facebook je pristao s izdavačima čiji sadržaj će ovako prenositi podijeliti i zaradu. Ugovorene naknade izdavačima se, prema nekim izvorima, mjere u milijunima dolara na godišnjoj razini.

Članci će biti razvrstani u kategorije, pa će svaki korisnik moći odabrati teme o kojima će čitati. Mreža će pred njega stavljati i one vijesti koje bi ga, po preferencijama, mogle najviše zanimati, a bit će tu i pregled najzanimljivijih sadržaja svakog dana, nazvan Today’s Stories.

Facebook je u petak otvorio uslugu News za određeni broj korisnika u SAD-u, a partnerski portali za sada uključuju imena kao što su Wall Street Journal, Time, Washington Post, BuzzFeed News, Bloomberg, Fox Business, Business Insider, NPR i drugi. Za sada nije poznato kada bi se Facebok News mogao pojaviti i u ostatku svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close