Sigurnost za građane

Europska unija kreira digitalni novčanik za sve države članice

Aplikacija će građanima širom EU omogućiti siguran pristup nizu privatnih i javnih usluga pomoću jedinstvene online identifikacije.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 06. 2021. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija (EU) u utorak treba objaviti planove za uvođenje digitalnog novčanika širom 27-članog bloka, nakon zahtjeva država članica da pronađu način za siguran pristup građana javnim i privatnim uslugama na mreži.

Aplikacija će građanima širom EU omogućiti siguran pristup nizu privatnih i javnih usluga pomoću jedinstvene online identifikacije.

Digitalni novčanik će osigurati čuvanje podataka o plaćanjima i lozinke te omogućiti građanima iz svih 27 zemalja članica da se prijave na web stranice lokalnih vlasti ili da plaćaju račune za komunalne usluge koristeći prepoznati identitet, piše Reuters pozivajući se na Financial Times.

Osim različitih metoda, aplikaciji će se širom EU moći pristupiti putem skeniranja otiska prsta ili mrežnjače, a služit će i kao sef u kojem korisnici mogu čuvati osobne službene dokumente poput vozačke dozvole i drugih.

Dužnosnici EU provest će strukturno razdvajanje kako bi spriječili kompanije koje pristupaju korisničkim podacima da koriste digitalni novčanik za bilo koje druge komercijalne aktivnosti poput marketinga novih proizvoda.

Bruxelles na ovom projektu aktivno sudjeluje u pregovorima s državama članicama radi davanja smjernica o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika koji bi, kako se očekuje, trebao biti potpuno operativan za otprilike godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close