Procvat

Europljani sve više kupuju online

U najvećem su broju kupnju na internetu u promatranom razdoblju prigrlili korisnici mreže u Nizozemskoj i Danci
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 02. 2021. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupovina putem interneta doživljava procvat u Europskoj uniji zbog promjena navika i sklonosti kupaca, a pandemija koronavirusa vjerojatno će ubrzati taj trend, objavio je europski statistički ured.

Internet je u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom 2020. godine koristilo 89 posto građana EU-a u dobi od 16 do 74 godine, a njih 72 posto kupilo je ili naručilo robu ili usluge za privatnu upotrebu, pokazuje istraživanje Eurostata za 2020., objavljeno krajem prošlog tjedna

U 2019. godini internet je za kupnju koristilo 68 posto korisnika, a u 2015. njih 62 posto, navodi europski statistički ured.

U najvećem su broju kupnju na internetu u promatranom razdoblju prigrlili korisnici mreže u Nizozemskoj i Danci - njih čak 91 odnosno 90 posto. Blizu je i Njemačka, gdje se za kupnju na mreži odlučilo 87 posto korisnika.

U Hrvatskoj je u 12 mjeseci zaključno s ožujkom 2020. internet za kupnju upotrijebilo 69 posto korisnika. U 2015. godini na mreži je kupovalo njih 44 posto.

Nešto manje od polovine korisnika koristilo je internet za kupnju u Bugarskoj (42 posto), Rumunjskoj (45 posto) i Italiji (49 posto).

Podaci za Francusku i Italiju Eurostatu nisu bili dostupni, piše Hina.

Hrvatska zajedno sa Rumunjskom, Češkom i Mađarskom čini skupinu zemalja EU-a u kojima se online kupnja najsnažnije proširila među korisnicima Interneta u prošlih pet godina, navodi Eurostat.

Najviše se kupuje odjeća

U prvom prošlogodišnjem tromjesečju najviše se u EU na internetu kupovala odjeća, obuća i dodaci, koje je kupilo 64 posto korisnika mreže, utvrdio je europski statistički ured.

Slijede filmovi, serije, koje je putem streaminga i preuzimanja datoteka kupilo 32 posto internetskih kupaca.

Dostavu hrane i pića iz restorana, lanaca brze hrane i ugostiteljskih objekata naručilo je njih 29 posto, a 28 posto kupilo je opremu za kućanstvo i za vrt.

Gotovo isti je udio njih kupovao kozmetičke proizvode, šminku i wellness proizvode, te tiskane knjige, časopise ili novine, računala, tablete, mobitel ili opremu. Podjednak je udio korisnika interneta trošio na glazbu putem streaming usluga ili preuzimanja.

Kopirati
Drag cursor here to close