Ograničen broj

Europi je upravo ponestalo IP adresa. I što sad?

Krovna organizacija koja dodjeljuje IP adrese u Europi objavila je kako je upravo ostala bez slobodnih IP adresa. No nije baš sve tako crno kako se na prvi pogled čini.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 11. 2019. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krovna organizacija koja dodjeljuje IP adrese u Europi objavila je kako je upravo ostala bez slobodnih IP adresa. No nije baš sve tako crno kako se na prvi pogled čini.

Svaki uređaj spojen na internet ima svoju IP adresu. To je onaj broj koji označava točno gdje se to računalo nalazi i putem kojeg server komunicira s ostatkom interneta i uređajima na njemu.

No tih brojeva nema neograničeno. Organizacija odgovorna za dodjeljivanje novih IP adresa u Europi, Bliskom istoku i dijelovima centralne Azije, The RIPE Network Coordination Centre (RIPE NCC), upravo je objavila kako je Europa ostala bez svog dijela IP adresa, piše Zimo.

Točnije, sve su IPv4 adrese alocirane za Europu podijeljene. Vijest nije neočekivana, o nedostatku IP adresa govori se još od 2012. godine kad je RIPE NCC dobio posljednje alocirane IPv4 adrese od krovne organizacije IANA-e.

Ukupno je u svijetu 4,2 milijarde IPv4 adresa, ali to nije dovoljno za sve uređaje koje ih trebaju - od računala do pametnih telefona, pametnih televizora i IoT senzora. Prema informacijama iz RIPE NCC-a, nedostaje još nekoliko milijuna IP adresa.

Zato je u svijetu još 2012. godine dogovoreno uvođenje novog IP standarda koji bi ne samo zamijenio IPv4 adrese već i povećao njihov broj. Taj je novi standard nazvan IPv6 i iako su neki operateri počeli paralelno uvoditi IPv6 uz IPv4, još uvijek velik dio interneta koristi "stari" sustav.

Bez šireg uvođenja IPv6 riskiramo ulazak u budućnost u kojoj će rast našeg interneta biti nepotrebno ograničen - ne zbog nedostatka stručnih radnika, tehničke opreme ili investicija, već zbog nedostatka jedinstvenih identifikatora, upozorili su iz RIPE NCC-a te pozvali na brže i šire prihvaćanje i uvođenje "novog" standarda.

Dok se taj "novi" standard ne uvede u širu primjenu, RIPE NCC prikupljat će nekorištene IP adrese (od tvrtki koje gase svoje poslovanje ili više ne trebaju toliko IP adresa) te će ih dodjeljivati onima koji se nalaze na listi čekanja.

Za prosječnog korisnika zapravo se ništa neće promijeniti. I dalje će svoje uređaje koristiti na isti način kao i dosad, a na operaterima i drugim pružateljima usluga na internetu je da se prilagode.

Kopirati
Drag cursor here to close