Johny Ive

Dizajner legendarnih Appleovih proizvoda napušta kompaniju!

Ime Jonyja Ivea povezuje se s dizajnom najljepših i najpoznatijih Appleovih proizvoda, a krajem godine on napušta Apple i pokreće vlastitu kompaniju.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 06. 2019. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za streloviti uspon Applea krajem devedesetih i početkom ovog stoljeća do najvrjednije kompanije na svijetu čija je tržišna vrijednost na kratko premašila povijesnu brojku od bilijun dolara, ponajviše su zaslužne dvije osobe. Jedna je, nije teško pogoditi, Steve Jobs, a druga je glavni dizajner u kompaniji Jony Ive čija kreativnost stoji iza najpoznatijih uređaja koje je Apple predstavio zadnjih dvadesetak godina – od iMaca, iPoda, iPada i iPhonea, a radio je i na dizajnu operativnog sustava za iPhone te na nekim detaljima novog Appleovog sjedišta.

Nakon skoro tri desetljeća provedenih u kompaniji, Ive je jučer objavio da napušta Apple te će se posvetiti vlastitoj dizajnerskoj kompaniji LoveFrom. Odlazak iz kompanije ipak ne znači da će prekinuti sve veze s dugogodišnjim poslodavcem jer će prvi klijent njegove nove kompanije biti upravo – Apple.

Naravno, Apple će imati vlastiti dizajnerski tim i teško je reći koliki će utjecaj na razvoj novih proizvoda imati suradnja s Iveom i njegovom novom kompanijom, no u razgovoru za američke medije Ive je naglasio kako će i dalje biti intenzivno uključen u stvari koje se rade u Appleu te će raditi na ekskluzivnim projektima, javlja Zimo.co.

Ive kaže kako se ovo razdoblje čini prirodnim za takvu promjenu, a osim njega Apple će napustiti i Marc Newson koji se dizajnerskom timu Cookove kompanije priključio prije pet godina te će u budućnosti raditi u LoveFromu. S obzirom na to koliko je Ive popularan u svijetu, bit će zanimljivo vidjeti koje će sve kompanije biti korisnici njegovih usluga te hoće li se orijentirati samo na potrošačku elektroniku ili i na razvoj, tj. dizajn drugih uređaja i stvari.

S novom kompanijom Ive neće htjeti raditi "drukčije stvari" jer smatra da je to prejednostavno – ono što ga motivira, kako je rekao u razgovoru za Financial Times, jest želja da napravi stvari boljima, a inspiraciju za ime kompanije uzeo je od Steva Jobsa koji je na jednom sastanku rekao kako je osnovna motivacija razvoj proizvoda s ljubavlju i pažnjom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close